header.home link

Slachthuis Ryckaert heropent onder toezicht

Na een maand gedwongen sluiting, mag het slachthuis Ryckaert uit Eeklo zijn activiteiten hervatten, zij het onder voorwaarden en onder toezicht. Het slachthuis heeft in tussentijd geïnvesteerd in opleidingen dierenwelzijn voor medewerkers, in extra cameratoezicht en aanpassingen aan de infrastructuur. Er is een actieplan in het leven geroepen dat het dierenwelzijn in het slachthuis structureel moet verbeteren.

24 februari 2022  – Laatste update 24 februari 2022 16:30
Lees meer over:

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) sloot op vrijdag 28 januari 2022 slachthuis Ryckaert in Eeklo, nadat de Inspectiedienst in ongeveer een jaar tijd tot 4 maal toe ernstige overtredingen had vastgesteld. Het ging onder meer over een brute behandeling van de dieren, een buitensporig gebruik van elektrische prikkelaars en medewerkers die niet over de vereiste attesten beschikten. De uitbaters moesten de exploitatie onmiddellijk stopzetten en moesten een actieplan opmaken om het dierenwelzijn structureel te verbeteren.

Heropstart

Ryckaert mag nu onder voorwaarden en onder toezicht de activiteiten hervatten. Vanaf donderdag 24 februari worden er opnieuw varkens geslacht en vanaf vrijdag 25 februari ook opnieuw runderen. Dat kan omdat het slachthuis en de Inspectiedienst Dierenwelzijn een actieplan hebben afgesproken met maatregelen die het dierenwelzijn structureel verbeteren.

Het slachthuis heeft geïnvesteerd in opleidingen voor medewerkers over onder meer de omgang met dieren en niet toegestane handelingen, in extra cameratoezicht en in aanpassingen aan de infrastructuur. Zo werd de opdrijfgang en de verdovingsmachine aangepast, zodat dieren minder opgejaagd moeten worden. Een elektrische prikkelaar zal niet meer systematisch, maar alleen nog uitzonderlijk en alleen nog in overleg met de functionaris Dierenwelzijn gebruikt worden. Die functionaris zal voortaan aanwezig zijn vanaf het aanbrengen van de eerste dieren tot het laatste dier is geslacht. Er worden geen dieren meer gelost zonder toezicht.

De Inspectiedienst Dierenwelzijn zal aanwezig zijn bij de heropstart van de activiteiten, om na te gaan of de afspraken in het actieplan correct geïmplementeerd worden. Als alles goed gaat, dan wordt de tijdelijke toelating om te slachten opnieuw een definitieve toelating.

“We zagen bij dit slachthuis weinig verandering na verschillende boetes, maar nu zien we wel dat er een nieuwe wind waait”, zegt Weyts. Volgens de minister zal het dierenwelzijn er op korte en op lange termijn wel bij varen. “Dat is opnieuw een stap vooruit.”

Minister Weyts sluit slachthuis Ryckaert met onmiddellijke ingang
Uitgelicht
Het slachthuis Ryckaert in het Oost-Vlaamse Eeklo moet per direct zijn deuren sluiten. Dat heeft Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beslist nadat de Inspectie...
28 januari 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek