header.home link

Schade droge zomer 2019 geraamd op 71 miljoen euro

6 november 2020

In juni 2020 erkende de Vlaamse Regering de uitzonderlijk warme en droge periode van 15 juni tot 30 september 2019 als landbouwramp. De landbouwers die toen schade leden, konden vervolgens een schadevergoeding aanvragen. In totaal werden er in Vlaanderen 1.228 aanvragen tijdig ingediend. Alles samengeteld zijn deze goed voor een geschatte schade van ruim 71 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Landbouw Hilde Crevits op een vraag van Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld).

Lees meer over:

Landbouwers die vorige zomer schade leden door zonnebrand en droogte kunnen door de erkenning van de schade als landbouwramp een schadevergoeding aanvragen, dit voor de negen erkende teelten die nadeel ondervonden van zonnebrand en/of droogte: appel, kiwibes, rode bes, framboos, peer, wortel, knolselder, ui en boon.

“In totaal werden er in Vlaanderen 1.228 aanvragen tijdig ingediend”, reageert Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld). Hij vroeg de cijfers op bij Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits. Voorlopig wordt de schade geraamd op ruim 71 miljoen euro.

Van de 71,2 miljoen euro komt 39.801.671 euro uit Limburg, 20.280.943 euro uit Vlaams-Brabant, 8.581.207 euro uit West-Vlaanderen, 2.103.870 euro uit Oost-Vlaanderen en tot slot 409.660 euro uit Antwerpen. Limburg is daarmee de zwaarst getroffen provincie. “Maar liefst 56 procent van het  aangegeven schadebedrag komt uit Limburg, wat neerkomt op ongeveer 40 miljoen euro aan schade verdeeld over 366 dossiers”, aldus Steven Coenegrachts.

0

39.8 miljoen euro schade uit Limburg

0

20.2 miljoen euro schade uit Vlaams-Brabant

0

8.5 miljoen euro schade uit West-Vlaanderen

0

2.1 miljoen euro schade uit Oost-Vlaanderen

0

0.4 miljoen euro schade uit Antwerpen

Bekijken we de cijfers niet per provincie, maar per teelt, dan zijn het vooral de fruittelers die het grootste schadebedrag op zich nemen. “Groentetelers kregen 8,3 miljoen euro aan schade te verduren, fruittelers maar liefst 62,8 miljoen euro”, reageert Europees parlementslid Hilde Vautmans. “Daarvan zijn appels goed voor 31,8 miljoen en peren voor 29,8 miljoen. Vooral de Limburgse fruitstreek Haspengouw werd zwaar getroffen. De schade in Sint-Truiden, Herk-de-Stad en Borgloon samen wordt geschat op een kleine 17 miljoen euro.”

De portefeuille waaruit die schadedossiers betaald zullen worden, bedraagt volgens de huidige begroting zo’n 20,7 miljoen euro. Dat laat het Departement Landbouw en Visserij weten. Maar welke schadedossiers al dan niet aanvaard worden en hoeveel dossiers er al verwerkt zijn, daar kan de minister nog geen uitspraken over doen. “Mijn administratie is bezig met de verwerking en heeft nog geen dossiers definitief afgerond”, klinkt het. “Op dit moment kan ik dus nog geen cijfers geven.”

Steven Coenegrachts en Hilde Vautmans pleiten alvast voor een snelle afhandeling van alle schadedossiers. “De vooropgestelde timing om op het einde van het jaar al een gedeeltelijke uitbetaling te kunnen doen blijft haalbaar”, verzekert de minister nog. “Daarbij moet wel rekening gehouden worden dat ook de COVID-19-steunmaatregelen nog dit jaar behandeld en uitbetaald moeten worden.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek