Rusland vreest schmallenbergvirus in onze contreien

Rusland heeft de invoer van levende schapen en geiten (embryo’s en sperma incluis), vlees en afgeleide producten uit België, Duitsland en Nederland stopgezet. De Russische voedselveiligheidsautoriteit neemt deze maatregel als reactie op het schmallenbergvirus. Het Russisch invoerverbod heeft geen invloed voor ons land.
18 januari 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:17
Lees meer over:

Rusland heeft de invoer van levende schapen en geiten (embryo’s en sperma incluis), vlees en afgeleide producten uit België, Duitsland en Nederland stopgezet. De Russische voedselveiligheidsautoriteit neemt deze maatregel als reactie op het schmallenbergvirus dat in deze drie landen schade toebrengt op rundvee-, geiten- of schapenbedrijven. De maatregel heeft geen invloed voor ons land.

In België werd het schmallenbergvirus inmiddels aangetroffen op 27 schapenbedrijven. Bij onze noorderburen zijn naast 64 schapenbedrijven ook twee geitenbedrijven besmet. Alleen in Duitsland werd het virus vastgesteld bij melkkoeien. Het was zelfs bij melkvee dat het virus afgelopen zomer voor het eerst ontdekt werd. Pas in januari werden in Duitsland besmettingen vastgesteld op schapenbedrijven.

Intussen vermoedt het Centraal Veterinair Instituut in Nederland dat er ook kalveren besmet kunnen zijn. Het virus is naar verluidt moeilijker aan te tonen in kalveren dan in lammeren. Bij geen enkel Nederlands kalf kon het virus met de huidige testmethode worden aangetoond, maar intussen hebben wel al 86 rundveebedrijven misvormde kalveren gemeld. De gezondheidsdienst in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen verwacht dat er de komende maanden veel misvormde kalveren geboren zullen worden. Tot nu toe is het virus nog maar bij één kalf in Duitsland aangetoond.

Over de invoerstop van Rusland maken het Voedselagentschap en het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing (VLAM) zich geen zorgen. België voert namelijk geen levende schapen en geiten uit naar Rusland, ook geen embryo's. "Er is verder geen enkel Belgisch bedrijf dat door Rusland is erkend voor de uitvoer van dit vlees naar Rusland", aldus Lieve Busschots, woordvoerster van het Voedselagentschap. Over de weerslag voor de afgeleide producten, in bijvoorbeeld vleesbereidingen, zijn niet meteen cijfers bekend.

Andere landen hebben ook al gereageerd. Mexico heeft met onmiddellijke ingang de import stopgezet van sperma en embryo's van runderen, schapen en geiten. China heeft vragen gesteld over de kwestie, zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Landbouw. Naar Mexico was er in 2010 en de eerste acht maanden van 2011 geen Belgische uitvoer van schapen en geiten, verklaart Luc Van Bellegem, senior marketingadviseur van VLAM.

Bron: Belga/agd.media/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek