Rechter verplicht GAIA om campagne over Zuid-Amerikaans paardenvlees stop te zetten

Dierenrechtenorganisatie GAIA moet haar campagne over Zuid-Amerikaans paardenvlees met onmiddellijke ingang stopzetten, zo niet hangt haar een dwangsom van 1.000 euro per dag boven het hoofd. Dat heeft de Brusselse ondernemingsrechtbank beslist. De dierenrechtenorganisatie heeft al aangekondigd dat ze verzet aantekent tegen de beschikking.

3 oktober 2021  – Laatst bijgewerkt om 3 oktober 2021 11:44
Lees meer over:

GAIA had een affichecampagne en een online campagne op poten gezet waarin ze beweerde dat ingevoerd Zuid-Amerikaans paardenvlees afkomstig is van mishandelde dieren. In haar campagne viseerde de dierenrechtenorganisatie voornamelijk de verkoop van paardenvlees door warenhuisketen Carrefour. 

"Onware, misleidende en ongefundeerde informatie"

De federatie van vleesbedrijven Febev en twee handelaars in paardenvlees, Equinox en Chevideco, waren meteen naar de ondernemingsrechtbank gestapt met de vraag om via een stakingsbevel een einde te maken aan de campagne. Volgens hen was die in strijd met de eerlijke handels- en marktpraktijken, en bevatte ze "onware, misleidende en ongefundeerde informatie die een schadelijke aanval inhoudt op hun reputatie".

GAIA daagde niet op voor de ondernemingsrechtbank en werd dan ook bij verstek veroordeeld. Ze moet haar campagne staken, op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag. De dwangsom is wel beperkt tot 250.000 euro en het stakingsbevel geldt enkel tot 31 december.

Beroep aangetekend

De dierenrechtenorganisatie heeft intussen via haar advocaat laten weten dat het verzet aantekent tegen de beschikking. "GAIA heeft kennis genomen van de uitspraak van 30 september 2021 van de stakingsrechter en heeft vandaag nog opdracht gegeven om al het nodige te doen om deze beslissing van de ondernemingsrechtbank uit het rechtsverkeer verwijderd te zien", zegt meester Anthony Godfroid.

"In een democratische samenleving moeten ook vleesinvoerders aanvaarden dat er dierenrechtenorganisaties bestaan die gebruik maken van hun recht op vrije meningsuiting om te protesteren tegen mistoestanden. Ik zal voor de rechter een dik dossier neerleggen dat de mishandelingen van de Zuid-Amerikaanse paarden aantoont. De invoerders willen dit stinkend potje graag gesloten houden. No pasarán!"

Eerdere veroordeling

Het is niet de eerste maal dat de dierenrechtenorganisatie veroordeeld wordt omdat ze een campagne voert rond Zuid-Amerikaans paardenvlees. In een eerdere campagne beweerde ze dat slagerijketen Renmans paardenvlees verkocht dat afkomstig was van mishandelde paarden. Daarvoor werd GAIA in 2018 veroordeeld door het Brusselse Hof van Beroep.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek