Procureur inspecteert persoonlijk veemarkt
nieuwsDierenrechtenorganisatie GAIA stuurt al zes jaar waarnemers naar de vee- en paardenmarkt in de Oost-Vlaamse gemeente. Ook BLID stuurt jaarlijks waarnemers die toekijken op de behandeling van de dieren en die eventueel de inspecteurs-dierenartsen ter plaatse alarmeren. Dit jaar stuurt BLID 15 waarnemers. GAIA stuurt er tien, incognito.
Volgens Blanchart wordt slechts een fractie van de inbreuken die beide organisaties jaarlijks signaleren, geverbaliseerd en overgemaakt aan het parket van Oudenaarde. Volgens hem zal de procureur onder andere daarom dit jaar, zowel donderdag 11 als vrijdag 12 november, zelf ter plaatse gaan.
Michel Vandenbosch van GAIA heeft lovende woorden voor de reeds gedane inspanningen van het gemeentebestuur en voor de aanpak van de overgrote meerderheid van de handelaars. Toch hebben vorig jaar opnieuw een tiental vee- of paardenhandelaars zich schuldig gemaakt aan inbreuken. "We zijn niet tegen de verkoop van dieren, al zien we het liever dat er op termijn wordt overgegaan naar een tentoonstellingsmarkt, omdat we die cowboy's hier kunnen missen", zegt Blanchart.
BLID en GAIA eisen van het gemeentebestuur dat de zogenaamde "rotte appels" en "recidivisten" van de markt geweerd worden en stellen dat de procureur ze dit jaar alvast nauw in het oog zal houden. Schepen Hubert Verhoeyen (VLD), bevoegd voor markten, geeft toe dat de gemeente, op basis van het marktreglement, de handelaars die in de fout blijven gaan, kan weigeren. "Als wij ieder jaar op onze donder krijgen van GAIA, moeten wij wel iets doen." Maar voorlopig mogen de gewraakte handelaars ook dit jaar weer hun dieren laden, lossen en verkopen in Sint-Lievens-Houtem.
Bron: Belga