Boomkwekerij Sylva wint Leeuw van de Export

De Oost-Vlaamse boomkweker Sylva heeft de Leeuw van de Export gewonnen. De prijs bekroont Vlaamse bedrijven met uitzonderlijke exportresultaten en is een initiatief van exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT). Sylva wordt geroemd om haar innovatieve bedrijfsvoering, haar sterke groei en export over de hele wereld.

1 oktober 2021  – Laatst bijgewerkt om 1 oktober 2021 16:07
Lees meer over:
FIT-LEEUW VAN DE EXPORT-Sylva groep HR

Op 115 hectare in de Gentse regio kweekt Sylva op jaarbasis zo’n 25 miljoen planten voor de boomkwekerij. Het plantgoed wordt gebruikt voor bosaanleg of landschapsbeheer. De jury looft het innovatieve karakter van het plantenbedrijf met thuisbasis Lievegem. Zo ontwikkelde de kweker onder meer een sorteer- en rooimachine en is het een testbedrijf voor onkruidbestrijdingsmiddelen.

De geschiedenis van Sylva gaat terug tot de achttiende eeuw, toen de familie Van Hulle met een boomkwekerij startte. Sindsdien groeide het bedrijf uit tot een vaste waarde in bos- en haagplanten. Nadat het zich aanvankelijk op de binnenlandse markt richtte, kwam daar al snel het buitenland bij. Aan het hoofd staat nog steeds een Van Hulle, Tim Van Hulle is general manager.

FIT-LEEUW VAN DE EXPORT-Sylva GM HR_General Manager Sylva, Tim Van Hulle.

Tachtig procent omzet uit export

Tachtig procent van de acht miljoen euro omzet die er vorig jaar gegenereerd werd, komt uit de export en dit aandeel groeit nog steeds. De planten vertrekken naar 40 exportlanden, voornamelijk binnen Europa. De komende jaren richt het bedrijf vooral zijn pijlen op veelbelovende niet-EU-markten zoals Rusland, Turkije, Zuid-Korea en China.

Deze exportexpansie was voor de jury van de Leeuw van de Exportprijs doorslaggevend. “Dat Sylva binnen zo’n traditionele branche een indrukwekkend internationaal parcours aflegt met innovatie en durf als rode draad, liet de eindjury niet onberoerd. Dankzij hun investeringen in technologie hebben ze een voorsprong genomen die de komende jaren volop zal opleveren, niet in het minst in de verre afzetmarkten”, klinkt het bij Flanders Investment and Trade, de organisator van de prijs.

De Leeuw van de exportprijs wordt jaarlijks georganiseerd en kende dit jaar zijn twintigste editie. De prijs valt uiteen in twee categorieën. Er wordt een prijs uitgereikt voor bedrijven met meer dan vijftig medewerkers en een prijs voor bedrijven met maximaal 49 medewerkers.

Boomkweker moet prijs delen

Syla, dat dertig man op de loonlijst heeft staan, ontving de prijs in de laatste categorie. Het moest de beker overigens delen met Molecubes, een ontwikkelaar van compacte scanners voor moleculaire beeldvorming. De Jury kon geen keuze maken waardoor het besloot om voor het eerst in de geschiedenis twee bedrijven de prijs te overhandigen.

Het komt regelmatig voor dat een landbouwgerelateerd bedrijf in de prijzen valt. Zo won in 2018 Biobest de prijs. Het Kempense bedrijf zet hommels en andere insecten in voor bestuiving en biologische bestrijding van ziekten en plagen in de tuinbouw. Vorig jaar behoorde Fertikal tot de genomineerden. Het bedrijf, dat Belgische en Nederlandse kippenmest omzet tot organische meststoffen, ging uiteindelijk niet met de hoofdprijs aan de haal.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek