Perentelers krijgen eindelijk goed nieuws

In vergelijking met vorig jaar ligt de prijs voor peren 15 procent hoger, tot grote tevredenheid van de perentelers. “We krijgen nu tot 85 cent, dat zijn mooie prijzen”, zegt Tony Derwael van het Borgloonse Bel’Export aan Het Belang van Limburg.
22 januari 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:53
Lees meer over:
In vergelijking met vorig jaar ligt de prijs voor peren 15 procent hoger, tot grote tevredenheid van de perentelers. “We krijgen nu tot 85 cent, dat zijn mooie prijzen”, zegt Tony Derwael van het Borgloonse Bel’Export aan Het Belang van Limburg.
Eindelijk komt er goed nieuws uit de fruitsector. Door het schaarse aanbod in Europa, dit jaar zijn er ongeveer een kwart minder peren, ligt de prijs op een niveau waar de telers al maanden op zaten te wachten, zegt Derwael. Wat ook helpt, zijn de klassieke goede nieuwjaarsvoornemens van mensen om gezonder te eten en dus meer fruit te consumeren. “Dat merken we in de prijszetting”, vertelt Derwael. “De prijzen voor peren van klasse I liggen 15 procent hoger dan anders. Dat betekent dat we voor maat 70 nu tot 85 cent krijgen.”
 
De Belgische peren scoren ook goed in het buitenland, voornamelijk in Oost-Europa en Duitsland.
 
Dit jaar is de kwaliteit van het fruit veel beter dan vorig jaar. “Dat is ongetwijfeld te danken aan het feit dat er vorig seizoen later geplukt is”, weet Derwael. “Daardoor is de houdbaarheid veel beter. Helaas zijn er wel meer peren van klasse II door de verruwing. Maar door de schaarste kunnen we ook deze peren goed verkopen dit jaar. Oost-Europese landen betalen voorlopig goede prijzen voor peren van klasse II. Die zijn toch goed voor zo'n 30 procent van de sortering.”
 
Ook exportbedrijf Vergro uit Sint-Truiden is positief. Het bedrijf merkt dat het Europese aanbod sinds het begin van het seizoen zo’n 30 procent lager ligt. “Dankzij de goede prijs verdienen telers hun boterham, maar dat compenseert zeker de verliezen van de afgelopen jaren niet,” zegt Geert Schoofs, site manager bij Vergro.
 
De perensector kreeg het de voorbije jaren zwaar te verduren. De telers moesten onder meer afrekenen met de negatieve gevolgen van de boycot, die Rusland sinds 2014 aanhoudt. Die kwam er als een reactie op de strafmaatregelen van de EU tegen Moskou na de annexatie van de Oekraïense Krim. Sindsdien kunnen Europese landen geen landbouwproducten meer exporteren naar Rusland. Vooral voor de perentelers is dat een aderlating, in 2013 was de export naar Rusland nog goed voor 90.611 ton.
 
Ook extreme weersomstandigheden van de afgelopen jaren teisterden de sector zoals de voorjaarsvorst en droogte. De hitte leidde tot nooit geziene schade door zonnebrand en plaatselijk richtte ook hagel vernielingen aan.

Bron: Het Belang van Limburg / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek