Oude koe zorgt voor derde BSE-geval in Nederland

In Nederland is BSE geconstateerd bij een 14 jaar oude koe die eind vorig jaar op een melkveebedrijf overleed. Het gaat om het derde BSE-geval bij onze noorderburen in 2010. Het Centraal Veterinair Instituut verwacht dat nog BSE kan worden aangetroffen bij runderen die geboren zijn voor het verbod op diermeel in veevoeder.
12 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

In Nederland is BSE geconstateerd bij een 14 jaar oude koe die eind vorig jaar op een melkveebedrijf overleed en vervolgens bij Rendac werd afgeleverd. Het gaat om het derde BSE-geval bij onze noorderburen in 2010. Het Centraal Veterinair Instituut van Nederland verwacht dat de komende jaren nog BSE kan worden aangetroffen bij runderen die geboren zijn voor het verbod op diermeel in veevoeder.

Het betreft een geval van zogenaamde atypische BSE (L-type), een vorm die voornamelijk voorkomt bij oudere dieren. Bij geen van de andere runderen op het bedrijf zijn verschijnselen van BSE aangetroffen. Zoals gebruikelijk worden wel de dieren die even oud zijn als het besmette rund of hetzelfde voeder hebben gegeten en de nakomelingen jonger dan twee jaar onderzocht.

Volgens het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad zullen de komende jaren nog af en toe BSE-gevallen worden aangetroffen. Die voorspelling baseert het instituut op het feit dat in Nederland nog runderen in leven zijn die geboren zijn voor de Europese voedernorm die op 1 januari 2001 in werking trad. Vanaf die datum komt in rundveevoeder geen diermeel meer voor. BSE kan worden verspreid door besmet diermeel.

Bron: AgriHolland/Boerenbusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek