header.home link

Opnieuw twee gevallen van vogelgriep in Nederland

7 december 2020

Zaterdag en maandag zijn twee nieuwe gevallen van vogelgriep opgedoken in Nederland. Het gaat om een pluimveebedrijf in Maasland, tussen Den Haag en Rotterdam, en om een vleeskippenbedrijf in de provincie Friesland. Tot nu toe is er al één geval van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld in ons land, in het West-Vlaamse Menen.

Lees meer over:

Sinds 22 oktober geldt een ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven in Nederland. Zij moeten hun kippen binnen houden. De ophokplicht ging in nadat in Kockengen (Utrecht) hoogpathogene vogelgriep was aangetroffen bij wilde knobbelzwanen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaars van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Het eerste geval in Nederland op een professioneel pluimveebedrijf dateert van 28 oktober. Met de twee nieuwe gevallen zorgt dit ervoor dat de teller nu op acht staat. Onder meer bedrijven in Groningen, Friesland, Gelderland en Utrecht waren al getroffen. Alle dieren op de bedrijven werden afgemaakt. Daarnaast werd ook één pluimveebedrijf geruimd dat binnen de 1 kilometerzone ligt. In de zone van 10 kilometer rond de getroffen bedrijven is een vervoersverbod afgekondigd.

Ook in België

Op 26 november werd het eerste geval van hoogpathogene vogelgriep H5 bij een professioneel pluimveebedrijf vastgesteld in ons land. Het ging om een vleeskippenbedrijf in Menen waar een licht verhoogde sterfte onder het pluimvee werd opgemerkt. De volledige pluimveestapel werd gereuimd en er werden beperkende maatregelen ingesteld. Eerder werd het virus al aangetroffen bij een aantal wilde vogels en was er in ons land al ophokplicht ingesteld.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek