Openbare verkopen kunnen voortaan online verlopen
nieuwsIs het in de toekomst gedaan met openbare verkopen van landbouwgrond of hoeves in het plaatselijk café of parochiezaal? Die kans bestaat, want het eerste onlineplatform voor openbare verkoop van onroerend goed is intussen gelanceerd. "De openbare verkoop loopt nu nog altijd zoals 200 jaar geleden, wat absurd is in deze digitale wereld. Met dit platform brengen we de notariële openbare verkoop eindelijk naar het internet", zegt ondernemer Bart De Witte. Ook notarisfederatie Fednot komt binnenkort met een website voor openbare verkoop.
Sinds 1 mei 2018 is het toegelaten om een openbare verkoop van onroerend goed openbaar te laten verlopen. Vendomi is het eerste onlineplatform dat daarop inspeelt. Notarissen kunnen een goed dat te koop is met alle nodige informatie op de site zetten. Eerst wordt de verkoop aangekondigd, waarna geïnteresseerden het onroerend goed kunnen bezoeken. Vervolgens begint het bieden. De notaris bepaalt in overleg met de koper de biedtermijn. Dat kan één dag zijn, twee maanden of zelfs langer. De notaris volgt de biedprocedure online op, kan ingrijpen waar nodig en op het einde nodigt hij de hoogste bieder uit op zijn kantoor om de verkoop te finaliseren.
"Wij nemen de rol van de notaris niet over", aldus De Witte, de ondernemer achter het onlineplatform. "We brengen gewoon het café of de verkoopzaal naar het internet. Het is nog steeds aan de notaris om de openbare verkoop te doen. De voordelen zijn groot. Kandidaat-kopers moeten niet vrijaf vragen op het werk om naar een openbare verkoop te gaan. Bieden kan gewoon thuis vanuit de zetel. En ook de notaris wint tijd", klinkt het. Op de website van Vendomi staan momenteel enkel twee aankondigingen van bouwgrond die openbaar verkocht wordt. Dat de site nog leeg is, is volgens oprichter De Witte logisch. Ook de notarissen zijn nog maar sinds vandaag op de hoogte van het bestaan van het platform.
De federatie van notarissen Fednot komt binnenkort met een eigen onlineplatform voor openbare verkoop. Ze krijgen daarbij dus onverwachts concurrentie van een commercieel initiatief, al spreken ze zelf liever niet van concurrentie. "Het is een platform dat wij ter beschikking stellen aan de notariskantoren, een dienstverlening als federatie aan onze leden", zegt Christian Luyten van Fednot. Hij waarschuwt voor een commerciële logica. "We denken dat voorzichtigheid geboden is, de belangen van de burger mogen niet achtergesteld worden op commerciële belangen." De federatie was voor de lancering naar eigen zeggen niet op de hoogte van Vendomi.
Naast de openbare verkoop via een online platform zijn er sinds 1 mei nog een aantal andere nieuwe regels in voege rond openbare verkopen. Bij gerechtelijke openbare verkopen of verkopen onder gerechtelijke vorm is het voortaan niet meer mogelijk om een recht van hoger bod in te stellen. Enkel wie vrijwillig een goed openbaar verkoopt, kan de techniek van hoger bod behouden. Een andere nieuwigheid is de mogelijkheid om als koper een opschortende voorwaarde in te lassen voor het verkrijgen van een lening. Het gaat niet om een wettelijk recht, maar wel om een mogelijkheid dat dit in de verkoopsvoorwaarden van de openbare verkoop wordt voorzien.
Bron: Belga/Landbouwleven