header.home link

Op één na warmste jaar ooit

11 januari 2023

Het voorbije jaar was het tweede warmste jaar ooit gemeten in Europa. Ook in België staat 2022 op de tweede plaats, dat blijkt uit het jaarverslag van de Europese klimaatdienst Copernicus. Wereldwijd staat 2022 op de vijfde plaats sinds het begin van de meetgegevens.

Lees meer over:
zonsondergang

In Europa, het continent waar de waargenomen opwarming het snelst verloopt, sneuvelden in 2022 heel wat klimaatrecords. Zo hebben afgelopen zomermaanden een nieuw record gevestigd voor het hele continent. In onder andere Groot-Brittannië en Zwitserland werden afgelopen jaar alle records verslagen en het uitzonderlijk neerslagtekort in Spanje, Frankrijk en Portugal maakten de klimaatcijfers alleen maar erger.

De afgelopen acht jaren waren wereldwijd de warmste jaren ooit. Ze waren telkens meer dan één graad warmer dan de pre-industriële temperaturen. “2022 was ongeveer 1,2° Celsius warmer dan de periode 1850-1900, voordat de industriële revolutie haar effect had op het klimaat", meldt Copernicus.

Grote delen van het Midden-Oosten, Centraal-Azië en China, Nieuw-Zeeland, Noord-Afrika en de Hoorn van Afrika hebben ook een nieuw jaarrecord gevestigd.

Web 1920x1080_Temp_4_frame

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek