Oost-Vlaanderen wil gemberteelt onder korteketenbedrijven promoten
nieuwsGember is een nieuwe en nog onbekende teelt in de Belgische markt. Het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw (PCG) wil telers hiervoor warm maken en zoekt Oost-Vlaamse land- of tuinbouwers die nu al willen experimenteren of starten met de biologische teelt ervan.
“Gezocht: Oost-Vlaamse (korte keten) telers met interesse in de biologische gemberteelt.” Zo luidde in december een oproep op de website van het PCG dat een werkgroep van Oost-Vlaamse (toekomstige) gembertelers samenstelt. De werkgroep kadert in het project ‘Introductie en consumentenonderzoek van lokaal geteelde gember voor de korte keten’ dat gesubsidieerd wordt door de Provincie Oost-Vlaanderen en loop van december 2022 tot december 2023.
In 2023 zullen er enkele bedrijfsbezoeken en netwerkmomenten plaatsvinden om praktijkkennis rond de teelt van gember te verzamelen en uit te wisselen. “Op die manier kunnen verschillende telers van elkaar bijleren en met elkaar en de onderzoekers in gesprek gaan”, vertelt Ellen Dendauw trekker van het project bij PCG. Ook zal er een demoteelt draaien in Kruishoutem.
Zij geeft aan dat het project tweeledig is. “Enerzijds wil de provincie Oost-Vlaanderen de populariteit van de teelt onder korteketenbedrijven vergroten en daarnaast is er ook een consumentenonderzoek aan het project gekoppeld waarbij we nagaan welke eigenschappen consumenten wel en niet waarderen in de lokaal geteelde gember.”
Retail heeft interesse in lokale productie
Het proefcentrum in Kruishoutem heeft ruime ervaring met de teelt van gember, een knol die traditioneel vanuit Zuidoost-Azië wordt geïmporteerd. Doordat er met het transport de nodige CO2-uitstoot plaatsvindt, hebben supermarktketens interesse om de teelt naar Vlaanderen te brengen. Dit was één van de redenen waarom Colruyt Group de voorbije jaren een proefproject van de teelt onder glas financierde op het proefcentrum.
Eind 2021 werd de gember die op 40 vierkante meter in het proefcentrum was geteeld, bij wijze van consumentenproef, aangeboden in de belevingsmarkten van Cru. “De Belgische primeurgember is smaakvoller en sappiger, bevat minder vezels, en is uiteraard een pak verser dan de geïmporteerde versie. En dat viel duidelijk in de smaak bij de klanten. Niet alleen was de gember pijlsnel uitverkocht, ook in de weken nadien bleef de vraag naar verse gember aanhouden”, klonk het toen.
Schaalvergroting door Colruyt
Volgens op de succesvolle proeven, besloot Colruyt Group tot schaalvergroting over te gaan. De retailer contracteerde slatelers Bart Pynnebrouck en Martine Perneel uit Oostnieuwkerke die vanaf vorig jaar op 1.200 vierkante meter gember telen voor het bedrijf. Alhoewel deze productie onder glas plaatsvindt, is dat volgens Dendauw van PCG geen voorwaarde voor het Oost-Vlaamse project. “Wij hebben interesse van openluchttelers alsook van telers met plastiek serres.“
Meer informatie over dit project vind je online.
Bron: Eigen berichtgeving