nieuws

Oost-Vlaanderen bestrijdt met succes de muskusrat

nieuws
Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen (RATO) is een samenwerkingsverband tussen de provincie en de gemeenten in het kader van de ondersteuning en de coördinatie van de rattenbestrijding. Dat de gecoördineerde aanpak van muskusratten in Oost-Vlaanderen succes heeft, bewijzen de resultaten van een intensieve controleactie.
25 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen (RATO) is een samenwerkingsverband tussen de provincie en de gemeenten voor de beheersen van de rattenpopulatie. Dat de gecoördineerde aanpak van muskusratten in Oost-Vlaanderen succes heeft, bewijzen de resultaten van een controleactie. In het gecontroleerde gebied in Ronse werden slechts vier muskusratten gevangen. De toegelaten norm ligt op tien.

Muskusratten kunnen veel schade veroorzaken aan dijken en grachten. Daarom is het bestrijden van muskusratten een belangrijke taak van de waterloopbeheerders: gewesten, provincies en gemeenten.

In Oost-Vlaanderen staat het provinciebestuur in voor de ondersteuning van de gemeentelijke rattenbestrijders en voor de globale coördinatie van de bestrijding. Daarvoor werd Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen (RATO) vzw opgericht. RATO vzw is een interbestuurlijk samenwerkingsverband tussen de provincie en de gemeenten. Het kan de bestrijding tegen een kostprijs, tijdelijk of definitief, overnemen van de besturen die de bestrijding zelf niet meer willen of kunnen uitvoeren.

De muskusrat houdt zich niet aan administratieve grenzen. Daardoor kunnen acties (of het ontbreken van acties) van de verschillende waterloopbeheerders belangrijke gevolgen hebben. Door de grote vruchtbaarheid en hoge mobiliteit van muskusratten kunnen veranderingen op het naburige grondgebied merkbaar zijn. Partners in het grensgebied Frankrijk – Wallonië – Vlaanderen hebben daarom besloten hun krachten te bundelen in het project Cartora. Het project wordt uitgevoerd van april 2008 tot maart 2012 en kan rekenen op Europese, Vlaamse en provinciale steun.

In het eerste semester van 2009 werden door de gezamenlijke aanpak in de vier gemeenten Ronse, Brakel, Maarkedal en Kluisbergen 207 muskusratten gevangen. In het tweede semester van 2009 werden nog eens 25 muskusratten gevangen. Uit de cijfers blijkt dus een gevoelige verbetering van de situatie.

In mei 2010 werd door een onafhankelijke controleploeg van het Vlaams gewest een vangactie georganiseerd. Na een intensieve speurtocht naar de meest rattengevoelige plaats in het gebied, werd in Ronse een terrein afgebakend en een vangactie georganiseerd. Hierbij wordt op een oppervlakte van één vierkante kilometer mechanisch materiaal geplaatst om de volledige restpopulatie te vangen. Daarbij werden nog vier ratten gevangen, terwijl de toegelaten norm op tien ligt.

“Blijvende zorg is noodzakelijk”, waarschuwen Alexander Vercamer, gedeputeerde landbouw en platteland voor Oost-Vlaanderen en Nicole Van Duyse, voorzitter van RATO vzw. Door de grote vruchtbaarheid en de hoge mobiliteit van muskusratten, kan de situatie zeer snel opnieuw ontsporen. Uit  voorlopige cijfers van 2010 blijkt dat voor heel Oost-Vlaanderen tijdens het eerste kwartaal van 2010 al de helft van het totaal aantal muskusratten in 2009 werd gevangen.

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek