header.home link

Ook Limburgse bedrijfsplanners VLM geven advies over wolfwerende omheiningen

Nu er opnieuw een piek in de meldingen van schade door wolven in Limburg dreigt, doet de Vlaamse Landmaatschappij een oproep tot de veehouders in de regio om hun dieren afdoend te beschermen. “De bedrijfsplanners van VLM staan klaar om hen bij te staan met advies over wolfwerende omheiningen”, laat de overheidsdienst weten in een persbericht.

16 september 2022  – Laatste update 16 september 2022 17:15
Lees meer over:
wolfwerende omheining_Wolf Fencing Team

Het najaar is de periode waarin de wolvenwelpen veel voedsel nodig hebben, maar zelf nog niet mee kunnen jagen. “De volwassen wolven zullen daardoor sneller gemakkelijke prooien, zoals onbeschermd vee, aanvallen. In het verleden hebben we gezien dat ook groter vee, zoals vaarzen, in deze periode een hoger risico lopen om aangevallen te worden”, aldus VLM dat een piek verwacht in de meldingen van schadegevallen.

VLM begrijpt dat lokale veehouders binnen de risicozone en vooral in de directe buurt van het wolventerritorium zich zorgen maken. “Toch moeten we vandaag vaststellen dat alle schadegevallen tot nu toe zich voordeden in weides die niet afgebakend werden met wolfwerende omheiningen”, klinkt het. “Preventie blijkt dus zeer effectief. Dat leert ook het buitenland ons.”

De dienst wil dan ook alle veehouders in regio oproepen om hun dieren op die manier te beschermen. “Daarbij is er zowel voor professionele als particuliere veehouders de nodige financiële en technische ondersteuning beschikbaar”, luidt het. VLM wijst in dat verband op een brochure die werd opgemaakt door het Agentschap Natuur en Bos en het Wolf Fencing Team. Er werd ook een instructievideo ontwikkeld. Zowel veehouders als particulieren kunnen gratis een beroep doen op dat Wolf Fencing Team voor advies of plaatsing van wolfwerende omheiningen.

Omdat er door de vele aanvragen intussen een behoorlijk lange wachttijd is ontstaan, wil VLM de professionele rundvee- en paardenhouders op korte termijn de nodige ondersteuning bieden. “Veehouders van Peer, Meeuwen, Hechtel-Eksel en Helchteren kunnen daarom ook een beroep doen op een bedrijfsplanner van VLM. Die komt ter plaatse om advies te geven over het wolfwerend maken van de omheining en over de ondersteuning die daarvoor beschikbaar is”, laat VLM weten.

Jagersliga wil dat de wolf vogelvrij verklaard wordt
Uitgelicht
De Jagersliga roept de overheid op om werk te maken van een beheersplan in het kader van de oprukkende wolf en lanceert hiervoor een petitie. “De natuur hebben we naar onze ha...
13 september 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Wolf Fencing Team

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek