header.home link

Ook Belgische varkenssector dupe van Afrikaanse varkenspest in Duitsland

13 september 2020

Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland betekent zeer slecht nieuws voor de Belgische varkenshouders en de vleessector. De al lage varkensprijzen dreigen nog meer onder druk te komen, waarschuwt de sector. In Duitsland is deze week voor het eerst de Afrikaanse varkenspest opgedoken. Aan de grens met Polen werd een dood everzwijn aangetroffen, dat besmet blijkt. Intussen hebben een aantal Aziatische landen hun deuren al gesloten voor Duits varkensvlees.

Lees meer over:

Het opduiken van het virus in Duitsland betekent meteen "zeer slecht nieuws" voor de Belgische varkenssector, vreest Febev, federatie van het Belgisch Vlees. Duitsland, de grootste producent van varkensvlees in Europa, mag immers niet meer uitvoeren naar een aantal landen. Zuid-Korea legde meteen al een exportverbod op en intussen heeft ook China de landsgrenzen gesloten voor Duits varkensvlees.

China heeft laten weten dat alle leveringen van varkensvlees of everzwijn voortaan worden vernietigd of teruggestuurd. Leveringen die verscheept werden voor de bekendmaking van het verbod, zullen nauwgezet geïnspecteerd worden voordat ze China binnen mogen. Het verbod is een zware klap voor de Duitse varkenskwekers, die hun grootste afzetmarkt buiten de Europese Unie verliezen. Maar niet alleen voor de Duitsers dreigt dit exportverbod een zware financiële impact te hebben.

De Europese markt dreigt overspoeld te raken met varkensvlees waardoor er druk op de prijzen zal komen en de marges zullen dalen.

Michael Gore - Gedelegeerd bestuurder FEBEV

Er wordt verwacht dat de Duitse vleesbedrijven als gevolg van de boycot hun eigen en de Europese markt overspoelen met varkensvlees. Terwijl Duitsland net voor België een belangrijke exportmarkt is: meer dan een derde van het Belgisch varkensvlees gaat richting de Duitse markt. Gevolg: de Europese markt dreigt overspoeld te raken met varkensvlees, "waardoor er druk op de prijzen zal komen en de marges zullen dalen", vreest Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev.

Die prijsdaling lijkt intussen al een feit. De Duitse varkensprijs voor de lopende week werd vrijdag al met terugwerkende kracht met 0,20 euro verlaagd tot 1,27 euro per kilo.En ook de biggenprijs in Duitsland is gezakt met 12 euro tot 27 euro. Dit is een historisch laag prijsniveau. Er wordt verwacht dat deze prijsdaling zich ook zal laten voelen in ons land.

De Belgische varkensvleessector hoopt daarom dat het binnenkort weer varkensvlees naar een hele reeks andere landen - zoals China en Zuid-Korea - zal mogen uitvoeren. Vandaag mag dat niet, nadat in ons land in 2018 Afrikaanse varkenspest opdook. De sector hoopt in oktober bij de Internationale Organisatie voor Diergezondheid (OIE) de procedure te kunnen opstarten om ons land virusvrij te verklaren, en op die manier de export naar die landen weer te kunnen oppikken.

Bron: Belga/Boerenbusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek