Oogst wintergroenten breekt in volle hevigheid los

De oogst van wintergroenten gaat richting zijn piek. Tijdens een rondgang door de groentestreek rond Ardooie in West-Vlaanderen krioelt het op de velden van prei- en bloemkoolrooimachines en dragen seizoenarbeiders zorg voor de sortering. Door de regenachtig zomer en de warme en zonnige septembermaand zijn de productieverwachtingen goed.

14 oktober 2021  – Laatst bijgewerkt om 14 oktober 2021 11:57
Lees meer over:
S_IMG_8137

“De prijs voor prei zou beter kunnen”, stelt  Rik Decadt, directeur van groenteveiling REO in Roeselare. Hij wijt de slechte prijs aan de hogere productie. Door de koele, regenachtige zomer en het goede weer in september zijn de oogstverwachtingen uitstekend. “De productie van prei ligt misschien wel 15 tot 20 procent hoger dan in voorgaande jaren. De verwachting is dat dit de rest van het jaar goed zal zijn.”

Ook bij BelOrta worden ‘matige’ prijzen geklokt voor prei, vertelt Guy Jennes, verantwoordelijk voor wintergroenten. De verklaring ligt volgens hem eveneens bij de hogere opbrengsten die hij ook terugziet in bijvoorbeeld de bloemkoolteelt. Dezelfde prijszettingtendens weegt ook door bij veel andere wintergroenten, zoals boerenkool, raap, pompoen, rode biet, diverse koolsoorten en pastinaak.

 

S_IMG_8263_bloemkool

Een paar telers door overstromingen getroffen

Halverwege september is de oogstcampagne van wintergroenten gestart en de productie begint serieuze vormen aan te nemen. Jennes merkt op dat een aantal BelOrta-telers in de regio Mechelen getroffen zijn door overstromingen en hun oogst letterlijk in het water zagen vallen. “Maar het gaat maar om een kleine minderheid. In het algemeen ziet het er goed uit door de koele zomer. Bij bloemkool zien wij tot 15 procent meer opbrengst.”

"De productie is in voorgaande jaargangen wel eens geteisterd geweest door droogte en hitte", vervolgt de BelOrta-verantwoordelijke wintergroenten. “Daardoor moest er veel geïrrigeerd worden, wat veel inspanningen vergde, en vielen de opbrengsten wel eens tegen. Dat is dit jaar veel minder het geval geweest. Telers hebben niet hoeven te zeulen met water.”

Spinazieproductie eerder dit jaar ook goed

Voor Luc De Waele, key-accountmanager bij Ingro uit Roeselare, is het nog te vroeg om oogstvoorspellingen te doen. De coöperatie van groentetelers voor de industrie telt 800 actieve leden, die jaarlijks een 500.000 ton groenten verbouwen, het gros wintergroenten. “Onze belangrijkste wintergroenten zijn bloemkool en spruit. De oogst van de tweede vrucht bloemkool is een paar weken geleden begonnen en loopt nog tot in november en de spruiten staan nog op het veld.”

Op basis van de spinazie, die eerder dit jaar is binnengehaald, is gebleken dat bij de meeste telers de oogst goed tot zeer goed is geweest. Er werd veel spinazie boven contract geleverd. "Spijtig dat deze spinazie aan de vrije prijs (50%) vergoed is geweest”, aldus De Waele die uitlegt dat de afnemers zelf de prijs bepalen als de productie hoger is dan in het contract beschreven. “In dit geval hebben de groenteverwerkers minder geld uitgekeerd aan de boeren. Dat is jammer. Ze hadden de boeren best wel mogen belonen met de volle prijs.”

S_IMG_8261

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek