Oekraïense eieren overspoelen Europese markt: concurrentie of crisis voor Europese boeren?

nieuws

Oekraïne is in 2024 uitgegroeid tot de grootste leverancier van eieren voor Europa, maar dit roept vragen op over de impact op Europese producenten. De groeiende import van eieren uit Oekraïne, die vaak niet voldoen aan de Europese normen, kan leiden tot oneerlijke concurrentie en het ondermijnen van duurzame productiepraktijken in Europa.

7 april 2025 Lize Dieltjens
Lees meer over:
eieren2

Oekraïne versterkt positie op de Europese eiermarkt

Tussen januari en november 2024 werd 110.864 ton ei-equivalenten naar Europa geïmporteerd. Maar liefst 61,4 procent (68.037) daarvan kwam uit Oekraïne, een stijging van 34,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral landen als Italië (21%), Nederland (14%) en Letland kochten grote hoeveelheden Oekraïense eieren. 

Hoewel de import uit Oekraïne toeneemt, blijft Europa een netto-exporteur van eieren. De financiële balans blijft positief, met een exportwaarde van 586,5 miljoen euro en een importwaarde van 166,4 miljoen euro, ondanks een stijging van de import met 15,1 procent in vergelijking met het voorgaande jaar.

Kritiek op de kwaliteit van Oekraïense eieren

De groeiende import van Oekraïense eieren leidt tot ongerustheid binnen de sector. Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landbond Pluimvee, benadrukt dat eieren uit Oekraïne vaak niet voldoen aan de Europese normen. “De productieomstandigheden van Oekraïense eieren liggen ver onder onze standaarden. Ze houden nog steeds dieren in de klassieke kooien waarin wij al sinds 2012 niet meer mogen produceren. Dit creëert een risico voor eerlijke concurrentie op de Europese markt”, legt hij uit.

Chombaere pleit voor strengere regelgeving om de concurrentiepositie van Europese producenten te beschermen. “Het toelaten van eieren die niet aan onze normen voldoen, zet de prijzen onder druk en ondermijnt de duurzame inspanningen van onze producenten.”

De productieomstandigheden van Oekraïense eieren liggen ver onder onze standaarden

Martijn Chombaere - Beleidsmedewerker bij Landbond Pluimvee

Kwaliteitsverschillen en voedselveiligheid 

Ook Mariëlle Schalk, bedrijfsleider van ’t Kakelhof in Hoogstraten, uit haar bezorgdheid over de groeiende stroom Oekraïense eieren op de Europese markt. Volgens haar is het verschil in productienormen duidelijk merkbaar. “Oekraïense eieren voldoen niet aan dezelfde kwaliteits- en dierenwelzijnsnormen als eieren die hier in de EU geproduceerd worden. Ze komen bijvoorbeeld uit legbatterijen, iets wat bij ons verboden is”, zegt ze.

Daarnaast wijst Schalk ook op risico’s op het vlak van voedselveiligheid. “In België is er geen federale controle over de herkomst en de kwaliteit van deze eieren. Men vertrouwt op controle in Oekraïne, maar ik vraag me af of dat wel voldoende is.”

Volgens haar ontstaat dreigt een vicieuze cirkel te ontstaan waar de Belgische sector moeilijk uit geraakt. “Zolang wij in Vlaanderen niet verder kunnen, blijft de import uit landen zoals Oekraïne doorgaan. Als de prijzen hier dalen, voelen wij de gevolgen het sterkst”, zegt Schalk. “Op lange termijn kan dit fataal zijn voor onze sector. Wij voldoen wel aan de Europese normen, maar krijgen dan te maken met concurrentie van eieren uit landen die dat niet doen. Onze sector kwijnt weg in België.”

Toetreding Oekraïne tot EU zou landbouwbudget voor huidige lidstaten met 17,5% doen dalen
Uitgelicht
Nu er negen landen aan de Europese poort staan aan te kloppen om toe te treden tot de Europese Unie, onderzocht het Agentschap Landbouw en Zeevisserij welke impact dit zou heb...
26 september 2024 Lees meer

Bron: Landbond Pluimvee

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek