Octrooi Monsanto minder sterk na uitspraak Europees Hof
nieuwsHet Amerikaans agrochemiebedrijf Monsanto heeft slecht nieuws gekregen van het Europees Hof van Justitie. Monsanto heeft in de EU een aantal DNA-sequenties onder octrooi die sojaplanten resistent maken tegen het herbicide Roundup. Toch mogen andere bedrijven die uitvinding gebruiken om in landen waar de octrooibescherming niet geldt, soja te telen en nadien sojameel in Europa te importeren, oordeelt het Hof.
Monsanto is sinds 1996 houder van een Europees octrooi voor een DNA-sequentie die sojaplanten resistent maakt voor het veelgebruikte herbicide glyfosaat, het actief bestanddeel van onder meer Roundup. Wanneer kweekbedrijven de sequentie inbrengen in het DNA van de planten, kunnen ze onkruid verdelgen met een totaalherbicide zonder de sojaplant te schaden.
In 2005 en 2006 voerden een aantal Europese bedrijven sojameel in met sporen van het bewuste DNA. Het meel was afkomstig van Argentinië, waar de octrooibescherming niet geldt. Volgens Monsanto vormt ook de invoer van afgeleide producten die het DNA bevatten een inbreuk op het Europese octrooi, maar daar is het Europees Hof van Justitie het niet mee eens.
Het Hof motiveert dat aan de bescherming van het Europees octrooi de voorwaarde is gekoppeld dat de genetische informatie haar functie moet uitoefenen in het materiaal waarin ze is opgenomen. In het geval van Monsanto geldt het octrooi dus enkel voor de sojaplant die genetische informatie bevat die beschermt tegen de werking van glyfosaat. Voor sojameel is het Roundup-resistente DNA zonder nut zodat de octrooibescherming in dat geval geen uitwerking heeft.
Bovendien merkt het Hof nog op dat de Europese richtlijn ter bescherming van biotechnologische uitvindingen de bescherming die het verleent aan een Europees octrooi uitputtend harmoniseert zodat nationale wetgeving geen absolute bescherming kan geven aan de DNA-sequentie als zodanig. De EU-rechters benadrukken dat het DNA zijn functie moet kunnen uitoefenen in de materie waarin het aanwezig is opdat het bescherming zou verdienen.
Bron: Belga/eigen verslaggeving