Nu ook Afrikaanse varkenspest vastgesteld in Duitsland

In Duitsland is een geval van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Dat heeft de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner bevestigd. Het virus werd aangetroffen bij een dood everzwijn in de deelstaat Brandenburg, op 7 kilometer van de Poolse grens, en in de directe omgeving van varkensbedrijven. Voor deze bedrijven is de besmetting een drama aangezien de kans groot is dat heel wat landen de import van Duits varkensvlees zullen stopzetten. Jaarlijks exporteert het land zo’n miljoen kilo varkensvlees.

10 september 2020  – Laatste update 11 september 2020 9:12
Lees meer over:

De Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor mensen, maar dodelijk voor dieren. Er bestaat geen vaccin voor. De ziekte is al in verscheidene Oost-Europese landen opgedoken en ook in ons land werden besmette everzwijnen aangetroffen. Het eerste geval dateert van 13 september 2018 in de provincie Luxemburg. Meteen werden er tal van beperkingen opgelegd in het zuiden van de provincie. Het virus sloeg nooit over op gedomesticeerde varkens, maar toch ondervindt de varkenshouderij sinds dan hinder van de Afrikaanse varkenspest. Heel wat afzetmarkten sloten immers hun deur voor Belgisch varkensvlees.

Het laatste geval van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen op Belgische bodem dateert van december 2019, maar na onderzoek op het kadaver bleek dat het everzwijn al drie tot zes maanden dood was. Dat betekent dat de ontdekking van een besmet everzwijn op 21 oktober 2019 in Aarlen, dat al in de besmette zone lag, het laatste vastgestelde geval van Afrikaanse varkenspest in ons land is. Voor België is het daarom mogelijk om vanaf oktober van dit jaar een dossier in te dienen bij de Europese Unie en de Wereldorganisatie voor Diergezondheid om zijn AVP-vrije status terug te krijgen.

Gezien de grote economische impact van een besmetting met varkenspest op de varkenshouderij, zijn landen zeer voorzichtig als het om de ziekte gaat. Zo bouwden Duitsland, Frankrijk en Denemarken nog kilometerslange hekken om de ziekte buiten hun grondgebied te houden. Maar dat lijkt voor Duitsland in elk geval niet goed gelukt.

"Ons land is wel goed voorbereid op een uitbraak", zo zeggen lokale autoriteiten. Want gezien de aanwezigheid van het virus aan de Poolse grens met Duitsland, komt de uitbraak niet als een verrassing.

“De prioriteiten liggen nu bij het afbakenen van de vindplaats en het beschermen van de omliggende varkensbedrijven. Er zal een risicozone worden ingesteld binnen een straal van vier kilometer waar het besmette everzwijn werd aangetroffen”, zo laat de Duitse overheid weten. De nodige afrasteringsmaterialen zouden daarvoor al maanden geleden zijn ingeslagen.

Belgische varkenshouders kunnen er over meespreken, de uitbraak van Afrikaanse varkenspest is een zware economische aderlating. Zeker omdat een aantal derde landen, zoals China, een importverbod instellen voor varkensvlees uit gebieden waar besmettingen met Afrikaanse varkenspest zijn vastgesteld. Binnen Europa is Duitsland, met een export van 1 miljoen kilo varkensvlees, de grootse exporteur. Het land is ook toonaangevend voor de bepaling van de varkensprijs in Europa. Ook voor andere Europese landen kan de uitbraak in Duitsland dus ook verstrekkende gevolgen hebben.

Bron: Boerenbusiness/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek