Nu al piek in kerstbomenverkoop: “boomkwaliteit bijzonder goed dit jaar”

In tegenstelling tot veel andere landbouwbedrijven was de voorbije natte periode net erg goed voor de kerstboomtelers. "De kwaliteit en de houdbaarheid van kerstbomen zal hierdoor erg goed zijn dit jaar", klinkt het bij het Belgisch kerstboomteeltbedrijf Greencap. Ondertussen meldt Arvesta, de land- en tuinbouwgroep boven Aveve, dat de verkoop van kerstbomen in de Aveve-filialen al 28 procent hoger ligt dan dezelfde periode vorig jaar.

27 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 27 november 2023 19:22 Joris Rigo
Lees meer over:
kerstboom-12501

Kerstboompiek

De kerstbomenverkoop piekt dit jaar al bijzonder vroeg, dat meldt Arvesta. In de meer dan 200 vestigingen van de land- en tuinbouwwinkel Aveve zijn er sinds het begin van dit jaar al een derde meer kerstbomen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat zowel over zowel kunstbomen als echte kerstbomen. Jaarlijks verkoopt Aveve ongeveer 34.000 kerstbomen. “Het seizoen is nog maar net van start gegaan en we hebben al zo’n 3.000 stuks verkocht”, klinkt het bij Arvesta. “Bovendien moeten de ‘topweekends’ voor de kerstbomenverkoop nog komen, namelijk het weekend voor en het weekend na Sinterklaas.”

De Sint moet nog komen, maar de verkoop is dus al goed gestart. "Hoewel de verkoop van kunstkerstbomen dit jaar iets beter is dan vorig jaar, zijn die aantallen absoluut niet te vergelijken met ons verkoopaandeel in echte kerstbomen", aldus Arvesta. “De kerstbomen in potten komen hier als eerste toe. Omdat de bomen nog een wortel hebben zijn ze langer houdbaar tot de kerstperiode. De potgekweekte bomen zijn te koop sinds acht november in de winkels van Aveve. De gekapte kerstbomen zijn pas het voorbije weekend in de rekken verschenen.”

Bij de tweede grootste Europese kerstboomteler, Greencap, bereiden ze zich voor op de drukte. “Wij voelen die verkooppiek van de handelaars op dit moment nog niet”, klinkt het. “We zijn nog volop bezig met de eerste bestellingen klaar te maken om uit te leveren aan winkels. We leveren jaarlijks circa een miljoen bomen aan heel Europa en hebben voldoende capaciteit om een eventuele piek op te vangen. ”, aldus Greencap. De kerstboomkwekerij heeft productiesites in de Belgische Ardennen en Frankrijk en beschikt over ongeveer 2.000 hectare aan bomen.

Door de natte weer zijn de kerstbomen volumineus, mooi groen en hebben ze een langere houdbaarheid

Greencap

Goede kwaliteit

De veelvuldige regenval van de voorbije weken en maanden was voor veel land- en tuinbouwers nefast. Ook voor de kerstboomtelers was het ploeteren in de modder en het water. Nochtans hebben de bomen erg goed kunnen profiteren van het regenweer. “Het natte weer heeft een gunstig effect op de kwaliteit en de houdbaarheid van de kerstbomen”, klinkt het bij Greencap. Volgens de kerstboomkwekerij hebben de bomen zich de laatste maanden goed kunnen volzuigen met water waardoor ze nu heel veel vocht bevatten.

“Tijdens hitte- en droogteperiodes proberen kerstbomen zichzelf te beschermen door hun naalden te sluiten maar regen heeft net het omgekeerde effect. Nu zetten de naalden van de bomen open om het water en het licht op te vangen, waardoor de bomen dus nu volumineus zijn en mooi groen zien”, aldus Greencap. Ook zullen de kerstbomen volgens het bedrijf mogelijks langer groen blijven en minder snel treuren. “De kerstbomen zullen dit jaar ook veel zwaarder zijn. Ze zullen tot de helft meer wegen dan vorig jaar omdat ze zich volgezogen hebben met water.” Na de nordmannspar is de fraserspar de populairste boom in de tuincentra. Beide bomen staan gekend hun naalden goed vast te houden. De kerstbomen in de Aveve-winkels zijn dit jaar wel wat duurder. De prijsstijging van negen procent heeft te maken met de loonindexering, klinkt het bij zowel Greencap als Arvesta.

Video: Waar moet je op letten bij de aankoop van een echte kerstboom?
Uitgelicht
Oh denneboom, oh denneboom. Maar eigenlijk halen we sparren in huis tijdens de kerstperiode. Siertelers hebben tal van rassen in de aanbieding. Wat is het verschil, hoe hou je...
23 december 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek