header.home link

Nieuwe haard van vogelgriep op pluimveebedrijf in Veurne

29 december 2021

Er is opnieuw vogelgriep van het hoogpathogene type H5N1 vastgesteld op een commercieel pluimveebedrijf in ons land. Het gaat om een bedrijf in het West-Vlaamse Veurne, zo maakte het FAVV bekend. Om een verdere verspreiding te voorkomen, wordt het nog aanwezige pluimvee geruimd. Daarnaast wordt er ook een beschermingszone van 3 kilometer rond het bedrijf ingesteld en een bewakingszone van 10 kilometer.

Lees meer over:
kip-pluimvee-1250

"De nieuwe zones komen bovenop de zones die begin december werden afgebakend naar aanleiding van besmettingen in Alveringem en net over de grens in Frankrijk. In al deze zones zijn bijkomende maatregelen genomen om vogelgriep te bestrijden", aldus het FAVV. Het gaat onder meer om een verbod op het verplaatsen van pluimvee, andere vogels en broedeieren. Doorvoer is wel toegelaten. Daarnaast moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Wie ziektetekens bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts raadplegen.

Hoeveel dieren er op het bedrijf moeten worden afgemaakt, kon FAVV-woordvoerster Hélène Bonte niet zeggen. Volgens haar is dit het derde geval van vogelgriep op een commercieel bedrijf dit jaar. Alveringem, waar begin deze maand een besmettingshaard van H5N1 werd vastgesteld, en Veurne liggen op zo'n 10 kilometer van elkaar.

Sinds midden november geldt voor het hele land een ophokplicht, ook voor particulieren. Bij een verhoogde sterfte of ziektesymptomen, moet een dierenarts gecontacteerd worden. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken, worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99.777.

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van het pathogeen karakter van de virusstam, het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

"Europa maakt ergste vogelgriepuitbraak ooit mee"

"We maken momenteel de sterkste vogelgriepepidemie ooit door in Duitsland en Europa", aldus het Friedrich Loeffler Institute (FLI), het Duitse federale onderzoeksinstituut voor diergeneeskunde. Dagelijks worden nieuwe gevallen vastgesteld. Het gaat bovendien niet enkel om wilde vogels die getroffen zijn, aldus nog het FLI.

In Europa zijn tussen begin oktober en 29 december 675 besmettingen bij wilde vogels en 534 besmettingen bij pluimvee vastgesteld, zo blijkt uit data van het FLI. "En er is nog geen einde in zicht. De getroffen landen gaan van Finland tot de Faeröer-eilanden en Ierland, van Rusland tot Portugal", aldus de onderzoekers. Daarnaast zijn er ook gevallen in Canada, India en Oost-Azië.

Er zijn ook bijkomende gevallen vastgesteld bij zoogdieren, zoals bij vossen in Nederland en Finland, grijze zeehonden in Zweden, gewone zeehonden in Duitsland en otters in Finland.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek