header.home link

Nieuwe haard van vogelgriep ontdekt aan meer in Henegouwen

22 februari 2023

Er is een nieuwe uitbraak van vogelgriep vastgesteld aan de Lacs de l'Eau d'Heure, in de  provincie Henegouwen. Er zijn enkele tientallen dode vogels aangetroffen, gestrand op de oevers van het merengebied, bevestigt Nicolas Yernaux, woordvoerder van de Overheidsdienst van Wallonië (SPW).

Lees meer over:

Begin vorige week zijn de kadavers aangetroffen. "De vogels waren het slachtoffer van de klassieke variant van vogelgriep (H5N1), de meest pathogene", vervolgt hij.

Vogelgriep is een virale infectie die zowel wilde, gedomesticeerde als gekweekte vogels treft en een zeer hoge sterfte tot gevolg heeft. De veelheid aan uitbraken de afgelopen tijd duidt op een evolutie van de ziekte. "Vogelgriep is niet langer seizoensgebonden (beperkt tot perioden van migratie, red.) maar wordt endemisch: het vestigt zich steeds meer en meer permanent op ons grondgebied." Voor professionele pluimveehouderijen geldt daarom een afschermplicht, waarbij de dieren ofwel binnengehouden worden, ofwel onder netten geplaatst worden.

Ook particuliere houders wordt aangeraden om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. “Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.”

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.

Een overzicht van alle maatregelen vind je op de website van FAVV.

Tot vandaag zijn in ons land geen gevallen van vogelgriep bij de mens vastgesteld en het risico van overdracht op de mens blijft zeer laag. Uit voorzorg wordt aangeraden om elk contact met blote handen met verdachte vogels te vermijden.

Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek