Nieuwe diergezondheidswet vanaf april 2021

Op 21 april 2021 treedt de nieuwe Europese dierengezondheidswet ‘Animal Health Law’ in voege. “Deze regelgeving brengt heel wat wijzigingen met zich mee voor de aanpak van IBR in België”, laat Dierengezondheidzorg Vlaanderen (DGZ) weten. “In essentie krijgen we op nationaal niveau nog maximaal zes jaar de tijd om officieel af te raken van het IBR-virus.”

7 januari 2021  – Laatste update 7 januari 2021 13:55
Lees meer over:

Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) wordt veroorzaakt door een herpesvirus dat de bovenste luchtwegen van runderen aantast. “Begin jaren ‘70 werd de ziekte geïmporteerd vanuit Canada”, legt Vlaanderen (DGZ) uit. “In België is het virus nog aanwezig in de rundveestapel en ook in onze buurlanden komt IBR frequent voor.” Het virus is niet besmettelijk voor de mens.

Sinds 2007 loopt er een zogenaamd IBR-programma in ons land. “Het programma heeft als doel om het IBR-virus volledig uit te roeien in België en het vrij IBR-statuut te behalen binnen Europa”, klinkt het bij DGZ. Sinds 2012 is het programma verplicht en sinds 2014 is het Belgische IBR-programma erkend door Europa. “Hierdoor kan België verhinderen dat IBR-besmette runderen uit niet-vrije lidstaten worden binnengebracht. Vandaag is al 95 procent van de Belgische rundveebedrijven IBR-vrij.”

Met de dierengezondheidswet wordt nu een nieuwe stap voorwaarts gezet

Dierengezondheidszorg Vlaanderen

Een nieuwe belangrijke stap in het IBR-programma volgt in april 2021, wanneer de nieuwe Europese dierengezondheidswet ‘Animal Health Law’ (AHL) in voege treedt. “Het gevolg van de nieuwe regelgeving is tweeledig”, klinkt het. “Enerzijds moet onze nationale wetgeving aangepast worden aan de Europese wetgeving AHL. Anderzijds bepaalt AHL dat elk land met een bestrijdingsprogramma ten laatste op 21 april 2027 officieel vrij moet zijn van IBR.”

Om dit doel te bereiken, heeft  de sector binnen de technische werkgroep IBR een langetermijnplanning uitgestippeld met verschillende mijlpalen, die kan je terugvinden op de website van Dierengezondheidszorg Vlaanderen. “Wij zullen de geïmpacteerde bedrijven ook persoonlijk informeren over de wijzigingen”, aldus DGZ. “Met de dierengezondheidswet wordt nu een nieuwe stap voorwaarts gezet. Deze wetgeving zal ook haar weerslag krijgen in de Belgische wetgeving.”

 Lees meer over het IBR-programma op de website van DGZ.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek