"Niemand mag mijn Steppegras namaken"

André Ceustermans begint een kruistocht tegen restaurants die Steppegras serveren zonder dat ze daarvoor een licentie hebben. "Vanaf januari mogen ze een deurwaarder verwachten". Steppegras is een stuk vlees met een speciale saus op basis van paprika en uien onder een enorm ogende berg zeer dun gesneden frietjes, met een schijfje citroen erbovenop. Veertig jaar geleden werd dit gerecht uitgevonden door de vader van Ceustermans, die zijn creatie in 1980 liet registreren door het merkenbureau Bockstael.
30 december 2008  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
André Ceustermans begint een kruistocht tegen restaurants die Steppegras serveren zonder dat ze daarvoor een licentie hebben. "Vanaf januari mogen ze een deurwaarder verwachten". Steppegras is een stuk vlees met een speciale saus op basis van paprika en uien onder een enorm ogende berg zeer dun gesneden frietjes, met een schijfje citroen erbovenop. Veertig jaar geleden werd dit gerecht uitgevonden door de vader van Ceustermans, die zijn creatie in 1980 liet registreren door het merkenbureau Bockstael.

André's vader bedacht het gerecht in 1968, toen hij als kok tewerkgesteld was in hotel Quellental in Bielefeld. Twee jaar later nam de man het Steppegras mee terug naar zijn geboortedorp Leopoldsburg om het daar te serveren. Na een aarzelende start viel het daar in de smaak van de klanten én van andere koks, die het gerecht eveneens op hun menukaart plaatsten. Dat was niet naar de zin van Jean Ceustermans, die daarop besloot om zijn uitvinding te beschermen.

"Mijn vader wilde na zijn pensioen werk maken van de merkbescherming. Maar het is er niet van gekomen omdat hij vroeg gestorven is", zegt André Ceustermans, die onlangs samen met een advocaat en een bureau rond de tafel gezeten heeft om na te gaan hoe de uitvinding van weleer kan beschermd worden. "Ik ga na in welke zaken Steppegras geserveerd word en breng de mensen op de hoogte van hun overtreding. Als er dan nog zijn die volharden in de boosheid, krijgen ze een deurwaarder over de vloer".

Volgens Ceustermans kunnen restaurants zich niet in regel stellen door gewoon de naam van het gerecht te veranderen. "We hebben immers niet alleen de rechten op de naam, maar ook op de samenstelling, de saus en zelfs op de afbeeldingen. Velen maken de fout door te denken dat Steppegras alleen de dunne frietjes zijn, maar het staat voor het hele gerecht. In januari ga ik voor het eerst twee zaken aanklagen die zich geen licentie willen aanschaffen en het gerecht blijven verkopen".

In Het Laatste Nieuws reageren juristen vol ongeloof op het verhaal. "Een gerecht is geen uitvinding", zegt de advocaat van een befaamd West-Vlaams bureau kordaat. "Het is een methode om bepaalde ingrediënten, die in de natuur aanwezig zijn, tot iets eetbaars te brengen. Je kunt nooit verhinderen dat iemand anders iets gelijkaardigs doet. Tegen iemand die een zwart, gesuikerd drankje bedenkt en dat 'kwakdrank' noemt, kan Coca-Cola ook niets beginnen".

Meer informatie: Steppegras

Bron: Het Laatste Nieuws/Het Belang van Limburg</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek