Ngo's reageerden massaal op (toegelaten) ggo-veldproef

nieuws
Over de veldproef met genetisch gemodificeerde maïs die VIB en ILVO willen aanleggen in Wetteren, kon iedereen zijn mening kwijt tijdens de publieksraadpleging. De FOD Volksgezondheid laat weten dat er 976 reacties zijn binnengelopen waarvan één positief. De federale regering gaf dinsdag groen licht voor de veldproef.
10 april 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18
Lees meer over:

Over de veldproef met genetisch gemodificeerde maïs die VIB en ILVO willen aanleggen in Wetteren, kon iedereen zijn mening kwijt tijdens de publieksraadpleging. De FOD Volksgezondheid laat weten dat er 976 reacties zijn binnengelopen waarvan één positief. De andere opmerkingen waren negatief of werden geformuleerd onder vragende vorm. De federale regering gaf dinsdag groen licht voor de veldproef.

Rond de jaarwisseling werd het publiek geconsulteerd over de veldproef waarmee het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) wil nagaan of de ggo-maïsplanten die in de serre groter worden dan gangbare maïs daar ook in slagen onder normale landbouwomstandigheden. Voor een proef die gepland is in Vlaanderen liepen er opmerkelijk veel reacties binnen van Franstaligen. Inwoners van Wetteren lieten niet van zich horen, terwijl er reacties binnenliepen uit Canada, Spanje, Frankrijk, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk.  

De meeste opmerkingen waren standaardteksten die uitgingen van een vereniging of ngo. De FOD Volksgezondheid verwijst onder meer naar de identieke brieven die medeondertekend werden door 17 verenigingen en ngo’s die actief zijn op het vlak van milieu, biolandbouw of fair trade. Talrijke identieke e-mails kwamen van acties van Greenpeace en Nature & Progrès. Er werd één gunstige opmerking geformuleerd. De andere opmerkingen waren negatief. Dat kan betekenen dat de indieners zich verzetten tegen de proef specifiek of tegen ggo’s in het algemeen, maar eveneens dat er vragen bij de proef werden geformuleerd.

De meest frequente opmerkingen en vragen hebben betrekking op het risico op verspreiding van de genetisch gewijzigde maïs in de natuur, het ontbreken van laboratoriumproeven en tests inzake de toxiciteit en allergeniciteit van de maïs, de aanwezigheid van een gen dat resistent is tegen een herbicide, enz. Over het socio-economisch nut en de wenselijkheid van de ggo werden vragen gesteld, terwijl ook een belangenconflict binnen de Bioveiligheidsraad werd aangehaald.

Met de opmerkingen van het publiek inzake bioveiligheid werd rekening gehouden in het advies van de Bioveiligheidsraad. Ze werden eveneens bezorgd aan de bevoegde federale en Vlaamse ministers. De Bioveiligheidsraad gaf op 16 maart positief advies omtrent de ggo-veldproef in Wetteren. Het kwam niet tot een unaniem advies want vier experts waren van mening dat het dossier geen sluitende risicoanalyse toeliet.

Intussen heeft ook de federale regering het licht op groen gezet voor de ggo-veldproef. "De aanvraag gebeurde conform de regels en de voorziene procedure werd gevolgd. Hij maakte immers het voorwerp uit van een openbaar onderzoek en van een advies van de Bioveiligheidsraad", luidt het op de kabinetten van Volksgezondheid, Landbouw en Leefmilieu. "Het project heeft enkel tot doel de resultaten te bevestigen van de genetische wijziging die al in een serre werden vastgesteld. Het gaat niet om het telen of om commercialisering van de maïs", benadrukt men.

Meer info: Publieksraadpleging ggo-veldproef

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek