Met minder water goedkoper betere sla produceren

Sla tijdens de groei een kwart minder water geven, is niet alleen kostenbesparend voor de teler en goed voor het milieu, het zorgt ook voor een langere houdbaarheid van de groente, de randen worden minder snel bruin na het snijden terwijl de microbiologische kwaliteit behouden blijft. Dat blijkt uit het Europees onderzoeksproject Veg-i-Trade, gecoördineerd door de UGent.
5 juli 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:19
Lees meer over:

Sla tijdens de groei een kwart minder water geven, is niet alleen kostenbesparend voor de teler en goed voor het milieu, het zorgt ook voor een langere houdbaarheid van de groente, de randen worden minder snel bruin na het snijden terwijl de microbiologische kwaliteit behouden blijft. Dat blijkt uit het Europees onderzoeksproject Veg-i-Trade, gecoördineerd door de Universiteit Gent.

De bevindingen kwamen er na drie jaar veldproeven door het Spaanse onderzoeksinstituut CEBAS-CSIC op een experimentele boerderij in Almeria. Bij het telen van Romeinse sla en ijsbergsla werd er geëxperimenteerd met de helft tot een kwart meer water dan gebruikelijk en met de helft tot een kwart minder water, en met de gewone hoeveelheid.

Het tegenovergestelde en daarom negatieve effect bleek wanneer 25 en 50 procent meer water werd gebruikt. "In de eerste plaats levert een kwart minder water gebruiken betere sla op", zegt professor Mieke Uyttendaele, coördinator van Veg-i-Trade. "Daarnaast is er een direct economisch effect. In deze crisistijden is elke kostenvermindering van belang voor de levensvatbaarheid van land- en tuinbouwbedrijven." Het zou gaan om een kostenbesparing tot 200 euro per hectare.

Rationeel waterverbruik past bovendien in een meer duurzame landbouw en helpt waterschaarste als gevolg van de klimaatverandering te beperken. "Omdat maar liefst 70 procent van het waterverbruik voor rekening van de landbouw is, wacht de mediterrane telers de grote uitdaging om hun verbruik te verminderen door het waterbeheer te verbeteren."

Veg-i-Trade is een Europees consortium, bestaande uit 23 partners in tien landen, dat de impact onderzoekt van de klimaatverandering en globalisering op de voedselveiligheid van verse groenten en fruit. Het project wordt gecoördineerd door de vakgroep Voedselveiligheid en voedselkwaliteit van de Universiteit Gent.

Meer info: Veg-i-Trade

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek