Mestbank heeft nieuwe indeling gebiedstypes klaar

De Mestbank heeft de nieuwe gebiedstypes in het Mestactieplan voor 2023-2024 bekend gemaakt. Het areaal in de gebiedstypes 2 en 3 met de slechtste waterkwaliteit daalt met 40.000 hectare ten opzichte van de start van MAP6 in 2019.

13 december 2022  – Laatste update 14 december 2022 14:36
Lees meer over:
vlm-controle-mestbank-1108

De afstroomzones in Vlaanderen worden voor het mestbeleid ingedeeld in verschillende gebiedstypes. Gebiedstypes 0 en 1 hebben de beste waterkwaliteit en betekenen dus weinig extra verplichtingen, gebiedstypes 2 en 3 zijn het verst verwijderd van een goeie waterkwaliteit en betekenen dus voor de landbouwers extra beperkingen op vlak van bemesting. In functie van de resultaten van de MAP-meetpunten worden afstroomzones om de twee jaar heringedeeld.

Boerenbond meldt dat de Mestbank nu over deze nieuwe indeling gecommuniceerd heeft, al moeten wel ze nog formeel goedgekeurd worden door de Vlaamse regering. De Mestbank zal de landbouwers ook in de loop van volgende week individueel informeren over de wijzigingen. Tegenover de vorige afbakening 2021-2022 ligt er 86.000 hectare minder in het slechtste gebiedstype 3, 25.800 hectare meer in gebiedstype 2, 9500 hectare minder in gebiedstype 1 en 70.500 hectare meer in gebiedstype 0.

Globaal betekenen de cijfers dat twee derde van Vlaanderen in de twee beste gebiedstypes ligt, terwijl 16 procent in gebiedstype 2 ligt en 18 procent in gebiedstype 3. Netto verschuift dus zo'n 5 procent van het totale oppervlakte of een kleine 40.000 hectare in de goeie richting.

gebiedstypes

Vergeleken met de start van MAP6 in 2019 is er vooral een verschuiving naar gebiedstype 1. Daar ligt de gemiddelde nitraatconcentratie van het oppervlaktewater tussen de 18 en 25 mg nitraat/liter of tussen de 14 en 18 mg nitraat/liter, maar dan is er in de laatste twee jaar een stijging van meer dan 2 mg nitraat/liter te noteren.

Voor Boerenbond moet met de positieve cijfers rekening gehouden worden in de evaluatie van het mestbeleid: “In het algemeen kunnen we stellen dat de gebiedstypes in de meeste gebieden verbeteren omdat de waterkwaliteit positief evolueert. Er kan allerminst veralgemeend worden dat de waterkwaliteit in het landbouwgebied in Vlaanderen overal slechter geworden is. Je kan dus concluderen dat MAP6 en de maatregelen die erin vervat zitten geleid hebben tot een verbetering van de waterkwaliteit in de MAP-meetpunten.”

Bij de VLM wijzen ze er dan weer op dat op 53.000 hectare van het landbouwareaal een verslechtering van de waterkwaliteit tot een indeling in een hoger gebiedstype leidt.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek