header.home link

Meer financiële steun voor dierenasielen

Het budget voor dierenasielen in Vlaanderen wordt met 300.000 euro opgetrokken en stijgt hiermee naar zo’n 2 miljoen euro per jaar. Dat meldt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

13 april 2023  – Laatste update 13 april 2023 15:36
Lees meer over:
dierenasieldierenwelzijn

Dierenasielen in Vlaanderen krijgen vanaf volgend jaar een extra vergoeding, afhankelijk van het aantal dieren dat ze hebben laten adopteren. Die vergoeding komt bovenop de basissteun en de aanvullende steun die afhangt van de grootte van het asiel. Bovendien komt er ook meer vergoeding voor dieren die in beslag genomen zijn en opgevangen worden in een asiel. Zo zal Vlaanderen ook alle kosten voor registratie, sterilisatie en vaccinatie van deze dieren vergoeden. Verder wordt er ook geïnvesteerd in campagnes die adoptie in een asiel promoten.

“We zorgen voor meer middelen, meer professionalisering en een veel beter overzicht van de dieren die in asielen wachten op een nieuwe thuis”, zegt Weyts. “Vroeger moest elk asiel een beetje zelf improviseren, zonder enige steun vanuit de overheid. Dat is nu allemaal veranderd”.

Vlaanderen telt 185 erkende dierenasielen die verwaarloosde, verdwaalde of vergeten dieren opvangen. De asielen draaien vooral op vrijwilligers en een eigen fondsenwerving. Sinds 2021 is er vanuit de Vlaamse overheid een structureel steunmechanisme op poten gezet.

De extra steun is welkom want de laatste jaren worden steeds meer dieren in beslag genomen bij eigenaars wegens mishandeling of verwaarlozing.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek