header.home link

Maand februari droogste sinds 1986

1 maart 2023

Met amper 13,3 millimeter neerslag, tegenover 65 millimeter normaal, stevent de maand februari af op een droogterecord. We moeten al 37 jaar terugkeren om een februarimaand met minder neerslag te vinden. Over de volledige winter bekeken, viel er wel een gemiddeld neerslagtotaal. Al wordt er met spanning uitgekeken naar wat de komende lente en zomer zal brengen.

Lees meer over:
krokusbloemfebruarivoorjaar

Over de hele maand februari viel met 13,3 millimeter een vijfde minder neerslag dan gewoonlijk. Daarmee komt de maand op de elfde plaats te staan van droogste februarimaanden sinds het begin van de metingen in 1833. In dezelfde maand in 2022 viel nog 94,2 millimeter neerslag, maar de maand maart was daarna wel kurkdroog.

Nemen we de volledige weerkundige winter (december, januari en februari) onder de loep, dan blijkt de toestand nog mee te vallen. Januari was wel nat, met een neerslag van 91,1 millimeter ten opzichte van het gemiddelde van 75,5 millimeter. Voor de drie maanden samen heeft het KMI in Ukkel een totale neerslag van 214,9 millimeter opgetekend, wat net onder de normaalwaarde van 228,6 millimeter ligt. De neerslag die in de winter valt is van cruciaal belang om de watervoorraden aan te vullen. Die beginnen vanaf april, wanneer de hydrologische zomer start, opnieuw te slinken door verdamping.

Volgens hydrologen moeten we ons op dit moment nog geen zorgen maken, al is de kans wel verkeken om de watervoorraden in februari verder aan te vullen. Weervrouw Sabine Hagedoren wijst erop dat april meestal een droge maand is. “Dus we moeten hopen dat het een natte maand maart wordt. Dat zou zeer goed zijn voor de natuur, en dus voor ieder van ons”, vertelt ze aan VRT NWS.

Zoals de weerkaarten er nu bijliggen, wordt er de komende dagen nog niet echt veel regen voorspeld. Vanaf volgende week dinsdag zouden de maartse buien volgen. Op dit moment valt het evenwel nog niet te voorspellen of we een zesde kurkdroge zomer krijgen in zeven jaar tijd.  

Bron: VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek