Dit was de tweede dag vol boerenprotest
nieuwsWaar de focus maandag op Wallonië en Brussel lag, is er dinsdag ook volop actiegevoerd in Vlaanderen. Zo palmden een heleboel tractoren de Antwerpse ring in met een bloedrode ochtendspits tot gevolg. De haven van Zeebrugge werd afgesloten door tractorcolonnes en her en der langs Vlaamse snelwegen werden blokkades opgeworpen. Naast al deze spontane acties organiseerde Boerenbond in Merksplas een eerste actie met 400 tractoren.
20u48 - Beheerder Waalse wegen gaat schadeclaim indienen
Sofico, het bedrijf dat de Waalse wegen beheert, zal binnenkort een klacht indienen over de schade die werd veroorzaakt tijdens de boerenprotesten aan het knooppunt in Dassoulx. Onder meer brandjes hebben op het asfalt schade aangericht, die nog steeds niet overal hersteld is.
De brandweer en openbare diensten hebben dinsdag de laatste brandjes geblust en de wegen opgeruimd. Er werd ongeveer tien centimeter asfalt van de drie rijbanen geschraapt, op een totale oppervlakte van vijfhonderd vierkante meter. Daar moet nu zo'n honderd ton asfalt worden aangebracht voordat het verkeer weer volledig open kan. Daarna volgt een onderzoek naar eventuele verdere schade.
"Het is jammer dat Sofico een klacht indient", zegt Florian Poncelet, voorzitter van de Waalse federatie voor jonge landbouwers FJA tegen de krant L'Avenir. Volgens hem voegden de actievoerders een beschermend laagje toe onder het vuur om het asfalt te beschermen "terwijl dat niet zou moeten".
20u15 - Middelbare school in Wetteren schakelt over op afstandsonderwijs door protest
Mariagaard, een middelbare school in het Oost-Vlaamse Wetteren, zal woensdag "noodgedwongen" overschakelen op afstandsonderwijs door de verwachte hinder van het boerenprotest. De lokale politie verwacht dat de rotonde over de E40 woensdag tussen 5.30 en 10.30 geblokkeerd zal zijn door misnoegde landbouwers en hun voertuigen. Er wordt gevreesd voor lange files, ook op de andere toegangswegen van Wetteren, aldus de school.
"Veel leerkrachten en leerlingen hebben geen alternatief dan via die rotonde onze school te bereiken", aldus Hugues Van Doorne, directeur van de tweede en derde graad. "De kans dat zij op tijd op school aankomen is klein." Ook de leerlingen die met de bus komen zullen "niet of nauwelijks op het terrein geraken", klinkt het. De school besliste daarom om voor een halve lesdag de leerlingen thuis te laten en over te stappen op digitale leermiddelen om de lestijd niet verloren te laten gaan. Alle ouders en leerlingen werden dinsdagnamiddag verwittigd via Smartschool.
19u56 - De Croo wil "lasagne van regels" aanpakken
Premier Alexander De Croo heeft na afloop van het overleg met de landbouworganisaties aangekondigd met de "legitieme bezorgdheden" van de landbouwers aan de slag te zullen gaan. Hij schoof een aantal onderwerpen naar voren, zoals de verplichte braakligging, de "lasagne van regels" en de druk op de prijszetting en het ruimtegebruik.

De Europese verplichting om vier procent van het landbouwareaal braak te laten liggen, is de landbouwers een doorn in het oog aangezien dat een opbrengstverlies met zich meebrengt. De Croo zei die verplichting te willen aankaarten op Europees niveau. De Europese Commissie deelde dinsdag echter al mee dat het de uitzondering wil verlengen die werd verleend na de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast is er ook de natuurherstelwet. De bezorgdheden van de landbouwers zal De Croo daarover Europees op tafel leggen.
Daarnaast haalde de premier ook de hoge administratieve last aan. Daarover vindt volgende maand een Europese Raad plaats en daarvan wil De Croo dat er concrete engagementen aangegaan worden. Voor ons land kondigde federaal minister van Landbouw David Clarinval aan een werkgroep te zullen oprichten die zich over de regelgeving en controles moet buigen.
Een derde punt heeft te maken met het ruimtegebruik voor de landbouw. Landbouwgronden worden namelijk steeds vaker opgekocht door particulieren en industriëlen, waardoor de ruimte voor de landbouwers alsmaar verder inperkt. Daarover moeten duidelijke afspraken worden gemaakt, stelde de premier, zodat er voldoende ruimte overblijft voor de landbouwers.
Als laatste haalde De Croo de druk op de prijszetting aan. Daarom zal het federale niveau het ketenoverleg naar zich toe trekken om op die manier ook daar een vinger in de pap te hebben. "We zien dat er een waanzinnige druk staat op de prijzen en landbouwers zijn degenen die vandaag zonder veel marge moeten werken", aldus De Croo.
De Croo engageerde zich ook om de komende dagen met de landbouworganisaties te overleggen over een concrete agendazetting. Hij riep de landbouwers ook op om de scholen, bedrijven en havens niet te blokkeren.
19u43 Burgemeester van Aalst Christoph D'Haese (N-VA): "Genoeg is genoeg"
"Deze namiddag rond 14 uur kregen we informatie dat een groep boeren zich zou verzamelen aan de Colruyt om daarna richting de E40 te rijden", zegt Jürgen Dhaene, korpschef politie Aalst. "We hebben meteen de nodige manschappen voorzien. Rond 17 uur hebben ze zich met een vijftigtal tractoren verplaatst naar de oprit van de E40, waar de actievoerders uiteindelijk de parallelweg hebben geblokkeerd."
"We laten hen gewoon doen, maar staan wel paraat, want als lokale politie hebben we niet de middelen om ten opzichte van tractoren iets van betekenis te kunnen bieden. De autosnelweg tussen Brussel en Gent blijft wel berijdbaar, weliswaar met vertraagd verkeer. De grootste hinder zal zich voornamelijk afspelen rond het op- en afrittencomplex. Het is een onaangekondigde actie. De mensen die met hun tractor de autostrade zijn opgereden hebben we allemaal geïdentificeerd met behulp van ANPR-camera's en onze bodycams. Ze hebben hier ook afval op de autosnelweg gelost. De nodige pv's zullen worden opgesteld."
"Het recht op betogen heeft zijn grenzen bereikt", zegt burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese (N-VA). "Ik doe geen uitspraak over datgene waarvoor de boeren betogen. Ik doe dat wel over de wijze waarop. Op dit eigenste ogenblik trachten een 20-tal tractoren de autosnelweg op te rijden om deze navolgend te blokkeren tussen Aalst en Erpe-Mere. Via onderhandelen trachten we de actievoerders tot andere gedachten te brengen. Immers: een tractor is niet toegelaten op de autosnelweg en erg gevaarlijk voor andere weggebruikers. Ook de Aalsterse ziekenhuizen moeten vlot bereikbaar blijven. Ik heb uitdrukkelijk aan de politie Aalst opdracht gegeven om te verbaliseren waar mogelijk in samenwerking met de federale wegpolitie."
"Ook de brandweer is ter plaatse omdat de boeren stro en autobanden hebben om ‘vuurtjes te stoken’. Ook het recht op betogen heeft zo zijn grenzen bereikt en is buitensporig aan hetgeen voor de boeren op het spel staat. Genoeg is genoeg", stelt D'Haese.
19u04 - Ook distributiecentra van supermarkten worden geblokkeerd
Zoals aangekondigd, worden ook de distributiecentra van supermarktketens geviseerd. In Marche-en-Famenne, in de provincie Luxemburg, werd het logistiek centrum van Lidl geblokkeerd. De actievoerders kwamen met de directie overeen om alle vrachtwagens met goederen toe te laten of te laten vertrekken. Maar de boeren ontdekten een vrachtwagen met in Nederland verwerkt vlees, waarvan de pakketten geplaatst waren achter Belgische producten. Die ontdekking maakte volgens de boeren een einde aan het akkoord, waarop ze de plaats opnieuw blokkeerden. Volgens Lidl bevatten de pakketten gehaktbroden van vlees van Belgische varkens, maar in Nederland gesneden en verpakt.
Om 17.30 uur is ook het distributiecentrum van supermarktketen Colruyt in Gellingen, in de provincie Henegouwen, niet langer bereikbaar voor vrachtwagens. "We bevestigen de blokkade op dit moment", aldus woordvoerder Hanne Poppe. "We kunnen de gevolgen momenteel nog niet evalueren, met name of de vrachtwagens het depot kunnen in- en uitrijden en over hoeveel vrachtwagens het gaat", aldus Poppe.
De boeren hebben in de nacht van zondag op maandag ook al enkele uren een distributiecentrum van Colruyt in Halle geblokkeerd. Maandagochtend was de site weer toegankelijk.
18u43 - Frankrijk: premier Attal belooft "op de afspraak te zijn" voor boeren
Frans premier Gabriel Attal heeft opgeroepen tot "een uitzondering voor de Franse landbouw" en hij beloofde "op de afspraak te zijn" om te reageren op de crisis waar de boeren mee te maken hebben. Die blijven intussen vastbesloten om hun woede te laten horen, onder meer door strategische routes in heel het land te blokkeren. In zijn algemene beleidsverklaring aan de Assemblée Nationale dinsdag bracht de Franse premier hulde aan "onze boeren en vissers, die 's ochtends, 's middags en 's avonds werken om ons te voeden".
Hij somde een aantal maatregelen op om hun leven gemakkelijker te maken, die vrijdag al waren aangekondigd, en herhaalde dat de landbouwcrisis niet in een paar dagen zou worden opgelost. Ter illustratie van zijn vastberadenheid zei hij dat de Europese steun in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), die hij had beloofd te versnellen, tegen 15 maart zal worden uitbetaald. Zonder details te geven, noemde hij ook verhoogde fiscale steun voor boeren en een groot controleplan voor de traceerbaarheid van producten, nu steeds meer boeren hebben besloten om zichtbaar buitenlandse vrachtwagens op de Franse wegen zelf te inspecteren.
Attal beloofde ook een hervorming van de lage lonen en lagere belastingen, ten voordele van de middenklasse. Hij riep ook op tot een verantwoordelijk beheer van de overheidsfinanciën. Frankrijk zit namelijk zwaar in de schulden. ""Onze soevereiniteit staat op het spel. Het voortbestaan van ons sociale model staat op het spel." Toch beloofde hij nog steeds de belastingen tegen 2025 met twee miljard euro te verlagen.
Nog voordat de Franse premier aan het woord kwam, dienden het linkse La France Insoumise en de socialistische, groene en communistische fracties een motie van afkeuring in, die ze zelf een "motie van wantrouwen" noemden tegen de premier, omdat hij geen "motie van vertrouwen" had gevraagd.
Eerder zei president Emmanuel Macron nog dat het "te gemakkelijk" is om alle moeilijkheden van de Franse boeren toe te schrijven aan Europa. Toch zei hij ook tegen Mercosur-handelsakkoord te zijn omdat "de regels die niet overeenkomen met de onze". Hij riep ook op tot "duidelijke maatregelen" voor de import van kip en graan uit Oekraïne. Macron riep supermarkten ook op om niet alle toegevoegde waarde uit de onderhandelingen met boeren te halen.
17u52 - E40 in Bertem volledig geblokkeerd
Iets voor 17u45 zijn boeren aangekomen op de E40 in Bertem. Zo'n 100 tot 150 tractoren uit verschillende plekken van Vlaams-Brabant blokkeren er de E40. De boeren kwamen afgezakt vanuit verzamelpunten in Huldenberg, Kampenhout en Bierbeek. Aan hun voertuigen hebben veel boeren slogans opgehangen om hun eisen kracht bij te zetten. Het gaat van "Zuhal, waar nog ne (sic, red.) stal?" en "Dit beleid, voedsel kwijt" tot "Gebruik je verstand, hou boeren in ons land".
Er zijn enkele vuurbommetjes afgeschoten en er is een groot vuur gemaakt in de berm van de snelweg, maar al bij al verloopt de actie rustig. De sfeer is gemoedelijk. Aan een van de meer sfeervol ingerichte tractoren worden hamburgers uitgedeeld, en de eerste pilsjes zijn ook al ontkurkt.
Eén van de aanwezige boeren is Jo Vanacker, een 24-jarige landbouwer uit Huldenberg. Hij protesteert omdat hij het "teveel aan regels en normen vanuit het Europees en Vlaams beleid niet meer werkbaar" vindt. "We worden te veel ingeperkt in onze werking", vindt hij. "Dat biedt geen toekomstperspectief voor jonge landbouwers."
De manier van protesteren, het blokkeren van snelwegen, vindt Vanacker gerechtvaardigd. "Er zijn al genoeg ludieke acties geweest", zegt hij. "Er zijn vorige week nog borden omgedraaid om te laten zien dat het landbouwbeleid op zijn kop staat. Maar er wordt nog altijd niet geluisterd, dus het moet harder."
De Vlaams-Brabantse boeren hadden eerst aangekondigd op het knooppunt tussen de E40 en de E314 in Heverlee te staan, maar dan zouden ze ook de doorgang naar UZ Leuven blokkeren. De plannen werden daarom gewijzigd: de colonne zou opschuiven op de E40 op richting Brussel, tot in Bertem. Hoe lang de boeren op de E40 zullen blijven staan, is niet duidelijk. "Er is geen plan afgesproken, maar de nacht zullen we hier niet doorbrengen", is te horen bij enkele aanwezigen.
17u42 - Landbouworganisaties willen dat De Croo landbouw op agenda Europese top plaats
De landbouworganisaties willen dat premier Alexander De Croo (Open Vld) de bezorgdheden van de landbouwers op de agenda van de Europese top donderdag plaatst. Dat hebben ze gezegd voor aanvang van het overleg in de Wetstraat 16, waar ook federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) aanwezig was. De bezorgdheden zijn tamelijk uiteenlopend: van te veel administratieve regels tot het Mercosur-vrijhandelsakkoord met Zuid-Amerika en te weinig rechtszekerheid.
Concrete eisen hadden de landbouworganisaties niet meteen voor de premier, wel vroegen ze een duidelijk signaal dat er geluisterd wordt naar hen. "We gaan heel duidelijk onze bekommernissen op tafel leggen", zegt Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. Hij pleit dan ook voor beleid dat "met de boeren spreekt in plaats van over de boeren".
De meeste landbouwregelgeving gaat echter uit van de Europese Unie. Daarom wil Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), dat De Croo deze besognes ook meeneemt naar de Europese top die donderdag in Brussel op de agenda staat.
In dossiers zoals dat van de natuurherstelwet, is het voor Ceyssens van belang dat er ook rekening wordt gehouden met de situatie in dichtbevolkte gebieden, zoals Vlaanderen. "Er is op alle vlakken nood aan minder regels, een eerlijke concurrentiepositie en rechtszekerheid. Want boeren doet men voor het leven en daarom is er nood aan spelregels die voor langere tijd vastliggen", besluit Ceyssens.
Voor aanvang van het overleg gaf Clarinval aan dat de regering enkele pistes heeft voorbereid, zonder evenwel op de details in te gaan.
17u37 - De Tijd analyseert de boerenprotesten in een podcast
Op 20 minuten tijd volledig mee zijn met het hoe, waarom en de politieke context van de boerenprotesten? Dan moet je zeker deze podcast van De Tijd beluisteren. Twee redacteurs van de krant, landbouwexpert Pieter Lambrecht en politiek journalist Daan Bleus, analyseren de protesten. Ook de stem van Thomas Moors, een jonge varkenshouder uit Limburg en één van de Veldvloggers van VILT, is te horen.
17u12 - Klimaatbeweging Climaxi steunt boerenprotest
In een persbericht heeft klimaatbeweging Climaxi opgeroepen om komende donderdag om 11 uur deel te nemen aan het boerenprotest op het Luxemburgplein in Brussel. "Concreet vragen wij om aan te sluiten bij het blok van de internationale boerenorganisatie Via Campesina. Zij komen op straat voor betere vergoedingen en tegen de vrijhandelsverdragen", aldus Climaxi. "Wij onderhouden al lang relaties met het progressieve segment van de boerenbeweging."
De klimaatbeweging zegt te beseffen dat boeren het financieel en moreel bijzonder moeilijk hebben. "Grondbezitters, supermarkten en de agro-industrie maken de winstmarges en leefomstandigheden van de boeren kapot. Ook wij zien dat de industrie en de infrastructuurprojecten van de overheid de dans grotendeels ontspringen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat boeren naar het wapen van de actie grijpen in gans Europa", klinkt het.
Climaxi wil eerst en vooral inkomenszekerheid voor hen en suggereert een aantal oplossingen: minimumprijzen, contracten die de werkelijke kosten doorrekenen, een indexberekening op basis van de prijzen in kleine winkels, stimulansen voor de korte keten enz. De klimaatbeweging diende ook bezwaar in tegen het stikstofplan omdat het de oorzaak zal zijn van een verdere schaalvergroting in de landbouw, met negatieve gevolgen voor de familiale boer. "Wij pleiten voor administratieve vereenvoudiging en financiële steunmaatregelen."
17u09 - E34 versperd door blokkade met tractoren in Beerse
De E34 is intussen versperd ter hoogte van Beerse, in de richting van Antwerpen/Ranst. Een colonne tractoren is er de snelweg opgereden en heeft de volledige rijbaan ingenomen, vooraleer halt te houden en het verkeer volledig te blokkeren. Vermoedelijk gaat het om de landbouwers die een uurtje eerder op de Turnhoutse ring waren gesignaleerd. Hoelang ze van plan zijn op de E34 te blijven, is niet duidelijk.
Het Verkeerscentrum raadt het verkeer op de E34 vanuit Nederland en Turnhout aan om binnendoor richting de E313 te rijden om daar de snelweg richting Antwerpen te nemen. Dat kan via de N19g tot in Geel.
17u07 - Mogelijk boerenprotest in Antwerpse haven woensdag
Er zijn indicaties dat het Antwerpse havengebied woensdag getroffen zal worden door acties van de landbouwers. Het havenbedrijf heeft alvast aan personeel gevraagd om indien mogelijk van thuis uit te werken. "Medewerkers die kunnen telewerken, hebben we verzocht dat te doen", meldt Port of Antwerp-Bruges. Bij de grote terminals klinkt hetzelfde geluid. Veel arbeiders kunnen uiteraard niet van thuis uit werken, maar de rest van het personeel zou dinsdag al met de laptop naar huis zijn vertrokken om indien nodig thuis te blijven op woensdag.
Volgens informatie afkomstig uit de landbouwsector zouden boeren op 31 januari Antwerpen willen raken, net omwille van de industrie. Die industrie is volgens de boeren aan minder strenge regels onderworpen dan de landbouwsector. Mogelijk willen de boeren overgangen blokkeren zoals sluizen, waardoor schepen niet kunnen verder varen.
16u46 - Producten belanden mogelijk te laat in supermarkten door blokkades
De aanhoudende boerenprotesten in het verkeer en aan de distributiecentra van supermarkten kunnen ervoor zorgen dat bepaalde producten te laat in de winkelrekken arriveren.
Voorlopig ondervinden de supermarkten van Colruyt geen structurele bevoorradingsproblemen, maar wel storingen in transport, legt woordvoerder Hanne Poppe uit. "Net als gisteren is het zo dat we hinder ondervinden van de blokkades van de snelwegen. Onze vrachtwagens staan - net zoals dat het geval is voor de hele sector - vast in het verkeer of we schrappen preventief ritten." Daardoor lopen enkele leveringen vertragingen op en kan er op termijn een product of twee missen in de rekken. "Het is moeilijk daar definitieve uitspraken over te doen wat timing betreft, omdat winkels verschillende stockniveaus hebben. Uiteraard doen we al het mogelijke om die hinder tot een minimum te beperken", besluit Poppe.
De vertraging aan het Colruyt-distributiecentrum in Halle, waar zondagnacht werd geprotesteerd, is inmiddels weggewerkt, klinkt het. De korte actie afgelopen nacht op het kruispunt voor het distributiecentrum zou geen impact gehad hebben.
Aldi ondervindt momenteel grotere hinder vanwege een aanhoudende blokkade aan het distributiecentrum van Villeroux, in Vaux-sur-Sûre. "In de winkels van Luik en Luxemburg staat de bevoorrading op een heel laag pitje", verklaart woordvoerder Jason Sevestre. "Vrachtwagens worden wel binnengelaten, maar kunnen nog niet vertrekken richting de winkels." Bij de Aldi-supermarkten in de rest van het land zijn er geen problemen.
Zowel Delhaize als Carrefour ontkennen dat hun leveranciers en verdelers tot nu toe enige impact hebben gemerkt van de blokkades in het verkeer. "Mocht dat in de toekomst toch gebeuren, dan doen we er alles aan om de toegang van onze leveranciers en de uitgang voor onze vrachtwagens te vrijwaren", klinkt het bij Delhaize.
16u28 - Ook opritten langs E17 en E34 afgesloten
Met de avondspits op komst verhogen de landbouwers hun protestacties. In Oost-Vlaanderen zijn nu ook verschillende opritten van de E17 en de E34 afgesloten, met grote verkeershinder tot gevolg. De boeren hebben met tractoren "zo goed als alle opritten" op de E34 afgesloten, zegt de wegpolitie. Het verkeer kan de snelweg niet meer op en ook aan de afritten is er hinder. Op de E17 gaat het onder meer om blokkades aan de opritten van Haasdonk en Lokeren.
16u24 - Tractorcolonne hindert verkeer op ring van Turnhout
Ook in de regio Turnhout veroorzaakt het boerenprotest problemen. Een colonne tractoren is er de Turnhoutse ring (R13) op getrokken. Het verkeer moet er rekening houden met files, al zou er voorlopig geen volledige blokkade zijn opgeworpen. Zondagavond was er al een grote protestactie van landbouwers op de Grote Markt in Turnhout. Enkele honderden manifestanten verzamelden er met tractoren en staken er banden en een galg in brand

15u21 - Europese Commissie komt met de eerste toegeving over de brug
De aanhoudende boerenprotesten in heel Europa hebben tot een eerste toegeving geleid. Komende donderdag wil de Commissie de verplichte braaklegging nog met minstens een jaar uitstellen. Normaal moesten landbouwers in 2024 vier procent van hun areaal braakleggen.
Woensdag willen de Eurocommissarissen zich ook buigen over een voorstel om de vrijstelling van douanerechten voor landbouwproducten uit Oekraïne na juni te verlengen. Die vrijstelling stoot op veel verzet in de Oost-Europese landen.
14u55 - Ook Spaanse boeren starten protestacties
De drie grootste Spaanse landbouworganisaties vervoegen het Europese boerenprotest. Er komen een reeks "mobilisaties" in het land de komende weken. "In de landbouwsector in Europa en Spanje heerst een toenemende frustratie en malaise vanwege de moeilijke omstandigheden en verstikkende bureaucratie door de Europese regelgeving", zeggen Asaja, UPA en Coag in een persbericht. Concrete data voor hun acties noemen ze niet.
14u53 - Voka dreigt met rechtbanken "om einde wilde acties af te dwingen"
Naast VBO en Unizo laat nu ook Voka weten dat het niet tevreden is met het boerenprotest. "Dit protest brengt verschillende bedrijven en sectoren ernstige schade toe", klinkt het. "We begrijpen dat er actiegevoerd wordt, maar dat recht moet uitgeoefend worden op een manier die de rest van de economie en samenleving geen schade toebrengt. De protesterende landbouwers viseren doelbewust economische knooppunten om zo veel mogelijk schade te veroorzaken", hekelt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. Als de boeren niet stoppen met hun blokkades, dan is het volgens Voka aan "de rechtbanken en de ordediensten om het einde van de wilde acties af te dwingen".
14u31 - West-Vlaamse boeren kamperen op toegangswegen naar haven Zeebrugge
Het is zover. Zoals aangekondigd hebben landbouwers in West-Vlaanderen de toegangswegen naar de haven van Zeebrugge geblokkeerd. De actie werd op gang getrokken door een aantal land- en tuinbouwers uit de regio. Het is niet de bedoeling om de burger te hinderen, maar wel om "een sterk signaal te geven dat de maat voor de jonge boeren vol is", klinkt het.
De op- en afritten van de A11 naar de haven van Zeebrugge zijn sinds 14 uur volledig geblokkeerd door een twintigtal tractoren. Nog meer boeren zouden onderweg zijn. Hoelang de actie zal duren, is niet duidelijk. De politie is aanwezig maar laat de actievoerders begaan. De boeren willen protesteren aan de haven, "omdat de industrie veertig keer meer mag uitstoten dan wij als landbouwer".
Net als bij andere acties in het land willen ook de West-Vlaamse land- en tuinbouwers een versnelling hoger schakelen in hun protest. "De grote onvrede over de Europese besluitvorming, waarin steeds meer verwachtingen worden opgelegd aan landbouw zonder dat er ruimte is voor inspraak en aandacht voor het verdienmodel van de land- en tuinbouw, wordt versneld door een kaduuk stikstofdecreet, het vastlopen van de uitrol van een nieuw mestactieplan en zorgen rond het geurkader", aldus de boeren.
De boeren eisen dat beleid gevormd wordt in samenspraak, en dat land- en tuinbouw "mogelijk blijven op een rendabele manier". In Zeebrugge willen ze hun blokkade alvast "zo lang als mogelijk" volhouden. "En dan op zijn minst tot woensdagavond", valt te horen bij de aanwezigen. "We zijn goed voorzien van eten en drank en zullen hier kamperen." De aanwezigen hopen dat "de politiek de boodschap nu eindelijk begrepen heeft".
13u11 - Boerenbond en Groene Kring trappen week van protest af in Merksplas
Een vierhonderdtal boeren hebben een week van protest afgetrapt in Merksplas. De samenkomst werd georganiseerd door de Boerenbond en Groene Kring. De hele week zullen de boeren hun ongenoegen uiten. Zo laten ze hun hun stem horen in het kader van het Europees voorzitterschap. Dat gebeurt op het symposium over de toekomst van de landbouw op donderdag 2 februari in Gent. Ook tijdens de informele Europese Raad van de ministers van Industrie op 8 en 9 februari in Genk zullen ze aanwezig zijn.
"Stop met praten over boeren en begin mét de boeren te praten", klonk het tijdens de speech van Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens. "De teleurstelling van de voorbije dagen is omgeslagen in actiebereidheid. Boeren werken zich uit de naad, maar voelen zich niet gerespecteerd door het beleid."
Vooral Europa was kop van Jut in Merksplas. Opgelegde data om te zaaien, de natuurherstelwet of subsidies voor herbebossing zijn de boeren allemaal een doorn in het oog. Ze spreken over een "spaghetti aan regelgeving, tot in het absurde". "Boeren worden in een keurslijf van drempelwaarden geduwd waar ze weinig impact op hebben, maar die wel zeer grote gevolgen voor hun onderneming hebben."
Verder wijzen de boeren op het feit dat het akkoord dat de landbouw- en milieuorganisaties gemaakt hebben om de waterkwaliteit te verbeteren, niet in beleid wordt omgezet omdat het "onvoldoende zal zijn voor Europa".
Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring, gaf aan dat de onzekerheid om te investeren een grens bereikt heeft. "Als we in de toekomst ons eigen voedsel willen produceren, moeten onze boeren ondersteund worden, in plaats van ze te overladen met zoveel bijkomende voorwaarden dat ze er de brui aan geven", aldus Moermans.
12u18 - Twintig tractoren blokkeren plein in Leopoldswijk in Brussel
Aan het De Meeûssquare in Brussel hebben een 20-tal tractoren het plein geblokkeerd. De landbouwers, voornamelijk afkomstig uit de regio Charleroi, sluiten zich aan bij het algemene boerenprotest. Het De Meeûssquare ligt in de Leopoldswijk in Brussel, nabij de Luxemburgstraat.
De boeren zijn alvast van plan om tot donderdag in de hoofdstad te blijven. Dan vindt in Brussel een Europese top plaats. Mogelijk sluiten ook boeren uit Frankrijk en Luxemburg zich later nog aan.
12u01 Onze reporter is gearriveerd in Merksplas
Boerenbond had afgelopen weekend aangekondigd dat het in de Noorderkempen een protestactie zou organiseren. Onze reporter is aangekomen in Merksplas waar de tractoren verzamelen.
11u49 - Bereidheid tot actievoeren neemt alleen maar toe
In heel Vlaanderen zijn er spontaan Whatsappgroepen opgericht waar op nauwelijks een dag tijd honderden tot zelfs duizend landbouwers per groep bij aangesloten zijn. Daarin worden volop afspraken gemaakt om kruispunten, opritten en andere verkeersknooppunten te gaan blokkeren. Ook de distributiecentra van supermarkten vormen een doelwit. Er gaan ook stemmen in deze groepen op om de hinder voor de burgers zo beperkt mogelijk te houden.
Als één ding duidelijk is bij het volgen van die Whatsappgroepen, dan is het dat de actiebereidheid bijzonder groot is en dat de protesten nog lang niet zullen gaan liggen.
11u51 - Schade aan wegdek van Antwerpse Ring door protestactie
De protestactie van landbouwers op het viaduct van Merksem op de Antwerpse ring richting Gent heeft schade berokkend aan het wegdek. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. Het gaat om één rijstrook, die volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met spoed wordt hersteld. Om de herstellingswerken de nodige ruimte te geven, zijn twee rijstroken richting Gent afgesloten. De rest van de R1 richting Gent is wel weer vrij voor het verkeer.
Richting Nederland is de weg eveneens volledig vrij, maar de colonne tractoren die het viaduct bezette maakt nu van die weg gebruik om weer naar het noorden te trekken. Het Verkeerscentrum en de Antwerpse politie vragen om ook in die richting rekening te houden met ernstige vertraging. De Liefkenshoektunnel is tijdelijk tolvrij gemaakt richting Nederland.
11u46 - Ook in Frankrijk houden de blokkades aan
Ook in Frankrijk blokkeren landbouwers voor de tweede dag op rij strategische wegen rond Parijs. Ze zijn vastberaden aan te tonen dat ze zullen volhouden als de nieuwe maatregelen die de Franse overheid zal aankondigen, niet zullen volstaan. Tegelijk houdt de dreiging aan dat de boeren de groothandelsmarkt van Rungis zullen blokkeren.
Een konvooi van 200 tractors was vertrokken uit Agen naar de groothandelsmarkt van Rungis, maar moest terugkeren. De gendarme had de boeren op de snelweg tegengehouden. Op vraag van de overheid tracht de gendarme de activiteiten van de groothandelsmarkt te verzekeren. Die markt is van groot belang voor de voedselvoorziening in de Franse regio Ile-de-France. Pantservoertuigen van de gendarme staan daarom opgesteld in Rungis. "Ons doel is niet om de Fransen uit te hongeren, maar om hen te voeden", aldus Arnaud Rousseau, voorzitter van de landbouworganisatie FNSEA, op Europe 1 dinsdag. Volgens hem is het geen goed idee om Rungis te blokkeren.
De boeren begonnen maandagnamiddag hun blokkade van snelwegen nabij de Franse hoofdstad en andere grote steden en brachten de nacht door in hun tractors. Volgens een politiebron waren maandag een duizendtal boeren en meer dan vijfhonderd voertuigen betrokken bij de protesten. De boerenprotesten duren al meer dan een week. De landbouwers blokkeren wegen en dumpen op sommige plaatsen mest. Ze klagen over dalende inkomsten, administratieve complexiteit en veranderende of te strenge regels.
11u36 - Groene Kring: Bruggen over E34 en E17 bezetten
Deze middag willen landbouwers de bruggen over de E34 en E17 tussen Antwerpen en Gent bezetten. Dat meldt Groene Kring, de organisatie voor jonge landbouwers. Ze willen met de actie het boerenprotest onderschrijven. Maar het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om de snelwegen te blokkeren.
De bruggen zullen tussen 15 en 18 uur bezet worden, zegt Groene Kring. "Dit gebeurt niet met de bedoeling mensen te hinderen, wel om mee het signaal van jonge boeren duidelijk te maken", klinkt het. Groene Kring verwijst uitdrukkelijk naar het stikstofakkoord "dat ons geen enkel perspectief geeft", zegt voorzitter Karel D'Eer van Groene Kring Oost-Vlaanderen. "De acties komen van onderuit en hebben een heel duidelijke boodschap: zo kan het niet langer. We moeten nu gehoord worden." De jonge landbouwers geven aan te willen verduurzamen. "Maar we moeten dat wel kunnen. Vandaag maakt de politiek dat onmogelijk."
11u24 - De Croo: "Zorgen van landbouwers en ondernemers zijn legitiem"
"Ook al staat de politiek ten dienste van iedereen, laat ons niet vergeten dat achter elke statistiek een mens schuilt. Vandaag denk ik in het bijzonder aan de landbouwers en de ondernemers. Hun zorgen zijn legitiem." Dat was de boodschap van eerste minister Alexander De Croo in zijn toespraak voor de gestelde lichamen, de verzamelnaam voor de mensen die de hoogste functies in het land bekleden.
"Individueel en collectief, hebben we de mogelijkheid om met antwoorden te komen, om de onzekerheden aan te pakken", zegt De Croo. "Iedereen heeft zijn of haar plaats in onze samenleving. Het is onze taak om er over te waken dat de inzet van iedereen wordt beloond."
Het harde werk en toewijding van landbouwers hebben ons land gevormd en welvaart gebracht. Ik ben me bewust van de noodzaak om rechtszekerheid te bieden zodat landbouwbedrijven levensvatbaar blijven
Een groot deel van de toespraak gaat over het landbouwprotest dat deze week tekent. "De landbouwsector is de ruggengraat van onze samenleving en een essentieel onderdeel van onze economie", aldus de premier. "Het harde werk en toewijding van landbouwers hebben ons land gevormd en welvaart gebracht. Ik ben me bewust van de noodzaak om rechtszekerheid te bieden zodat landbouwbedrijven levensvatbaar blijven.
En laat er geen twijfel over bestaan. De sector heeft een toekomst in ons land en in de Europese Unie."
10u59 - VBO en Unizo vragen boeren wegblokkades op te heffen
Verschillende werkgeversorganisaties roepen de boeren op om hun wegblokkades op te heffen. VBO zegt begrip te hebben voor de boeren. "De tsunami aan regelgeving vanuit Europa zorgt voor een onstabiel ondernemersklimaat bij de boeren en bij alle andere ondernemingen", luidt het. Maar intussen is "het punt dat de landbouwers willen maken nu duidelijk". Volgens VBO-topman Pieter Timmermans is het "tijd dat alle partijen aan de tafel zitten en samen nadenken over hoe we deze problematiek kunnen oplossen".
Diverse verkeersassen zijn geblokkeerd en de sfeer is duidelijk gespannen. Zelfs de haven van Zeebrugge is nu een doelwit. Dit dreigt een economisch slagveld te worden
Ook Unizo heeft naar eigen begrip voor "de radeloosheid en de acties van de boeren", maar roept hen op "om de economie niet te gijzelen". In plaats van blokkades zouden de landbouwers symbolische acties moeten voeren, klinkt het. "Diverse verkeersassen zijn geblokkeerd en de sfeer is duidelijk gespannen. Zelfs de haven van Zeebrugge is nu een doelwit. Dit dreigt een economisch slagveld te worden", zegt Unizo-topman Danny Van Assche. "Mensen raken niet op hun werk, winkels en bedrijven worden niet bevoorraad en kunnen niet leveren. Dit kan niet langer duren."
"We roepen op om de acties te coördineren, zonder geweld en met een zo laag mogelijke impact op onze economie", zegt Van Assche. "De boerenbetoging van maart vorig jaar bewijst dat dit kan. We rekenen ook op snel en constructief overleg tussen de overheid en de actievoerders. De lont moet uit het kruitvat."
10u47 - De Croo: "Acties in overleg beëindigen, niet unilateraal"
Premier Alexander De Croo (Open Vld) is voorstander van het opheffen van de blokkades van protesterende boeren op basis van overleg. Dat zei hij op een persconferentie. Daarmee reageert hij op Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) die eerder minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) opriep om "de nodige maatregelen" te nemen om de blokkades te beëindigen.
De boeren organiseren al sinds zondagavond op verschillende plaatsen in ons land ad-hocprotestacties en blokkeerden dinsdagochtend onder meer de Antwerpse Ring richting Gent. Dat die actie intussen is beëindigd is een goede zaak, vindt premier De Croo. "Dat is gebeurd op basis van overleg en dat is de juiste manier om dat te doen, ik wil oproepen om dat voorbeeld te volgen", zei hij in de marge van een persconferentie over het akkoord rond de fiscaliteit op bedrijfswagens. "Ik wil minister Verlinden danken voor de manier waarop dit wordt aangepakt. We moeten dat in overleg doen en niet unilateraal."
10u24 - Blokkade op Antwerpse Ring opgeheven, tractoren trekken in noordelijke richting
De blokkade op het viaduct van Merksem op de Antwerpse ring richting Gent, is omstreeks 10.20 uur opgeheven. Dat bevestigt de federale politie. Volgens de landbouwers ter plaatse is dit gebeurd na dreigementen over bekeuringen en inbeslagname van voertuigen. "Jambon vraagt aan Verlinden om de blokkades op te heffen. Wel, wij vraaan aan Jambon om op te stappen", reageert een anonieme landbouwer bij onze reporter ter plaatse.
De tractoren vertrekken weer in noordelijke richting. Of de protesterende landbouwers elders een nieuwe blokkade zullen beginnen, is niet duidelijk. Mogelijk trekken ze naar Merksplas, waar voor deze middag een actie was aangekondigd. Op de Antwerpse ring is er stilaan weer doorgang op het viaduct van Merksem richting Gent. Het Vlaams Verkeerscentrum blijft het verkeer wel nog aanraden om de omleidingsweg via de R2 te kiezen, gezien de lange files die slechts geleidelijk zullen oplossen.
Ook de filterblokkade op de E313 in Geel-Oost is volgens de politie intussen verleden tijd.
10u10 - Jambon vraagt Verlinden om blokkades te laten opheffen
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dringt er bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v), die onder meer bevoegd is voor de politie, op aan om "de nodige maatregelen" te nemen om de blokkades dringend op te heffen die op verschillende plaatsen door protesterende boeren opgeworpen worden. De manier waarop de protesten worden gevoerd, creëert veiligheidsproblemen, zegt Jambon. Hij spreekt over gevaarlijke situaties en mensen die in het verkeer worden gegijzeld. "Dat is niet aanvaardbaar."
Desondanks heeft Jambon begrip voor de redenen achter het protest. Hij verwijst naar de "stijgende regeldrift vanuit Europa". "Er is een verschil tussen de kop nemen in de energietransitie en heel ver vooruitlopen zodat we landbouw - en ook industrie - in een onmogelijke positie brengen."
Intussen roept Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters de betogers op om de verkeersveiligheid te vrijwaren. Ze wijst er tevens op dat het verplicht is om bij file een reddingsstrook te vormen. "Zo kunnen onze hulp- en takeldiensten in een vlotte beweging tot bij de plaats van een ongeval rijden, mensen in nood worden zo sneller geholpen", zegt ze.
Wij willen niet langer weggezet worden als milieuvervuilers, het is tijd dat landbouw opnieuw wordt gezien als een serieuze economische sector
10u05 - "Dit is nog maar het begin"
Phille Renders, melkveehouder in Rijkevorsel, en Wout Van Looveren, melkveehouder uit Wuustwezel, waren bij de blokkade van de Antwerpse Ring aanwezig. Wout Van Looveren neemt deel aan het protest omdat hij geen enkele groeimogelijkheid zit binnen het huidige stikstofdecreet. Vandaag telt zijn bedrijf 80 melkkoeien. Ook Phille Renders ziet weinig toekomstmogelijkheden op het bedrijf van zijn ouders.
"Wij denken dat dit nog maar het begin van alle acties is. Wij willen een einde aan de regeldruk op alle beleidsniveaus", zeggen beide melkveehouders. Ze denken er pas over om te stoppen met actie voeren als ze opnieuw respect voelen en als ze een plaats aan de onderhandelingstafel krijgen. "Wij willen niet langer weggezet worden als milieuvervuilers, het is tijd dat landbouw opnieuw wordt gezien als een serieuze economische sector."
9u51 - Snelwegen rond Antwerpen kleuren donkerrood
Op alle invalswegen van Antwerpen staan er nu lange files als gevolg van de protestactie van landbouwers op het viaduct van Merksem. Tractoren blokkeren nog steeds het viaduct richting Gent, en richting Nederland ondervindt het verkeer hinder door de rook van in brand gestoken palletten en autobanden.
De hinder is omstreeks 9.30 uur het grootst vanuit het noorden en oosten van de regio. Op de A12 is er file vanaf Hoevenen, op de E19 vanaf Hoevenen. Het verkeer kan daar beter voor de R2 via de Liefkenshoektunnel kiezen, zelfs als je richting Hasselt naar de E313 moet. Op de E313 richting Antwerpen moet je rekening houden met een eerste protestactie ter hoogte van Geel-Oost. De file door het protest op de Antwerpse ring begint vervolgens al in Massenhoven. Op de E34 een gelijkaardig beeld, daar staat het verkeer aan te schuiven vanaf Oelegem.
Hoewel de grootste hinder richting Gent is, veroorzaakt de actie op het viaduct van Merksem ook problemen voor wie vanuit het Waasland of uit de richting Brussel in de regio Antwerpen aankomt. Op de E17 staat er een file vanaf Kruibeke, op de westelijke E34 vanaf Melsele. Vanuit Brussel schuif je op de A12 aan vanaf Wilrijk, en op de E19 vanaf Edegem.
De politie wil voorlopig geen commentaar kwijt over de lopende gesprekken met de landbouwers.
9u32 Nieuwe colonne tractoren veroorzaakt ook hinder op E313 in Geel
Het boerenprotest viseert nu ook de E313 vanuit de Kempen richting Antwerpen. Een colonne tractoren is in Geel-Oost de snelweg opgereden en rijdt daar stapvoets over de breedte van de snelweg. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt het verkeer over langere afstand vanuit Hasselt naar Antwerpen of Gent aan om voor een omweg via Brussel te kiezen. Over de bestemming en duur van de actie is nog niets geweten
23-jarige melkveehoudster: "Niemand houdt rekening met ons"
Op Radio2 getuigt de 23-jarige Eline Boden uit Essen. Zij is aanwezig bij de blokkade van de Antwerpse Ring en is bijzonder boos. "De stikstofwetgeving is vorige week goedgekeurd en wij worden gewoon niet gehoord. De landbouw en de industrie worden niet gelijkgesteld. Wij moeten aan 40 keer strengere normen voldoen dan industrie. Dat is niet eerlijk", zegt ze aan Peter Van de Veire in de ochtendshow. "Wij zorgen voor het voedsel van iedereen, maar er niemand houdt rekening met ons."
Ze hekelt het feit dat landbouwers verplicht worden hun ammoniakuitstoot te reduceren zonder dat er zelfs technieken erkend zijn om dit te doen. "Wij willen gehoord worden, er moeten toegevingen gebeuren. Rond ons wordt er allemaal industrie gebouwd, maar wij zouden onze veestapel moeten gaan reduceren. Dan krijg je het bedrijf niet meer afbetaald", zegt Boden die thuis een melkvee- en varkensbedrijf heeft.
7u40 - Lode Ceyssens vraagt begrip voor "radeloosheid" van landbouwers
Lode Ceyssens, de voorzitter van de Boerenbond, vraagt op Radio 1 begrip voor wat hij de radeloosheid van de Vlaamse landbouwers noemt. De boeren zelf vraagt hij om hun protest op een vreedzame, geweldloze en veilige manier te laten verlopen.
De acties van boze boeren staken eind vorige week plots op, maar zijn ingegeven door een al jaren sluimerende radeloosheid, zei Ceyssens in De Ochtend. "Onze boeren worden overspoeld door een tsunami aan regeltjes vanuit Europa, die vervolgens omgezet worden door de lidstaten. Ze moeten ook concurreren met producten (van buiten Europa, red.) die veel minder duurzaam worden geproduceerd. En hoe moeten ze blijven boeren als de spelregels voortdurend verandere n en er alleen maar regeltjes bijkomen?", somt Ceyssens de redenen voor de protesten op.
"Boeren voelen dat hun verzuchtingen niet ernstig worden genomen", zegt Ceyssens. "Wat wij heel duidelijk vragen, vanuit het principe 'stop met over boeren te praten, maar praat met hen', is dat wordt weggegaan van de overdreven betutteling. Laat ons mee nadenken over hoe we het klimaat aanpakken, we eerlijk kunnen concurreren en we spelregels krijgen waar we de komende jaren mee verder kunnen."
7u28 - Antwerpse ring versperd
In Vlaanderen richt het boerenprotest zich ook op de Antwerpse ring (R1) en omgeving. In Sint-Job-in-'t-Goor (Brecht) is een groep tractoren de E19 opgereden richting Antwerpen. Ze remmen het verkeer af met een filterblokkade. Die is gaandeweg uitgemond in een versperring van de R1 aan het viaduct van Merksem richting Gent. De Antwerpse politie vraagt om de omgeving te mijden indien mogelijk.
Het boerenprotest heeft volgens de federale politie ter hoogte van het Sportpaleis de volledige breedte van de snelweg richting Gent ingenomen. Ook richting Nederland is er hinder, vult de Antwerpse politie aan, door rook die wordt gecreëerd bij de protestactie. Het Vlaams Verkeerscentrum heeft om die reden twee rijstroken richting Nederland afgekruist.
Het Vlaams Verkeerscentrum heeft meteen na de blokkade ingegrepen en de Liefkenshoektunnel op de R2 aangeduid als omleidingsroute.
7u04 - E42 nog steeds dicht in Daussoulx, ook hinder in Halle
De snelweg E42 was dinsdagochtend nog steeds afgesloten bij het knooppunt Daussoulx, in de buurt van Namen, volgens informatie op de website Inforoutes van de federale politie. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum is er ook nog hinder in Halle. Zo is de Brusselse Ring (R0) afgesloten tussen Parking Halle en het knooppunt Halle op de Binnenring en op de Buitenring van Huizingen tot Nijvel.
In Waals-Brabant is de E19 afgesloten aan het knooppunt Haut-Ittre, automobilisten worden verzocht de Brusselse Ring te nemen richting Zaventem. In de andere richting is de omleiding die maandag werd ingesteld ter hoogte van Nijvel, via de A54 richting Charleroi, nog steeds van kracht. Verderop langs dezelfde route, maar dan in de provincie Henegouwen, werd de rijbaan afgesloten bij Houdeng-Goegnies op weg naar de hoofdstad. Het is nog steeds nodig om een omleiding te volgen naar de E42 richting Luik en dan de A54 bij Charleroi te nemen om richting Brussel te geraken.
Er is ook nog steeds een filterblokkade op de N59 bij de rotonde met de N534 (Route Baccara), niet ver van de petrochemiecluster in Feluy. Tot slot meldt de federale politie in de provincie Luxemburg hinder op de N85 ter hoogte van afrit 55 Villeroux op de E25.
Bron: Eigen berichtgeving / Belga