Limburgs natuurproject compenseert grondenverlies met extra irrigatie

De Vlaamse regering trekt via het Grindfonds 600.000 euro uit voor het rivierveiligheids- en natuurontwikkelingsproject Elerweerd in Dilsen-Stokkem in de provincie Limburg. Het project zal via een kilometerslang irrigatienetwerk 550 hectare landbouwgrond aan de Maas van water voorzien tijdens periodes van droogte en moet daarmee het verlies aan landbouwgrond compenseren.

4 augustus 2021  – Laatst bijgewerkt om 4 augustus 2021 16:54
Lees meer over:
demir-irrigatienetwerk-eleweerd-limburg-1250

Voor het ontginningsproject Elerweerd gaat ruim 160 hectare landbouwareaal verloren. Om het verlies van die landbouwgrond te compenseren, wordt samen geïnvesteerd in een kilometerslang irrigatienetwerk, aangelegd en beheerd door drinkwaterbedrijf De Watergroep. De Vlaamse regering voorziet via het Grindfonds nu in 600.000 euro om het project nog uit te breiden. Zo kan straks 150 hectare extra landbouwgrond worden geïrrigeerd, wat het totaal op 550 hectare brengt.

Na de ontgrinding en herinrichting zal het projectgebied Elerweerd 3 tot 3,5 meter lager liggen in het landschap, waardoor de Maas vanaf haar huidige bedding meer ruimte krijgt tot aan de bestaande winterdijk. Nadien wordt gestart met de herinrichting als natuurgebied door ontginningsbedrijf Steengoed Projecten, waarna de gronden worden overgenomen door Natuurpunt.

Extra ruimte bij hevige regen

Het project moet ook een grote rol spelen in het bestrijden van de extreme weerssituaties. Zo komt er opnieuw ruimte aan de rivier voor periodes van hevige regenval, zoals we de voorbije weken zagen. Het project helpt eveneens bij de watervoorziening vanuit de voormalige grindplas Meerheuvel tijdens periodes van droogte.

Dankzij de extra irrigatiecapaciteit kunnen we boeren wapenen tegen perioden van droogte. Die extreme weersituatie zal in de toekomst door de klimaatverandering steeds vaker voorkomen

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving

"De beste waterbuffer blijft onze natte natuur. De spijtige vaststelling is echter dat de voorbije 50 jaar 70 procent van onze natte natuur verdween in Vlaanderen", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "We moeten daarom, zeker in onze valleigebieden, terug ruimte aan water geven. De rivierherstelprojecten aan de Gemeenschappelijke Maas zijn het beste voorbeeld van het succes ervan."

Demir wijst erop dat voor zulke projecten een samenwerking nodig met de landbouw- en grindsector. “Er gaat 160 hectare landbouwgrond verloren, maar de landbouwers krijgen met het project ook iets terug”, zegt ze. “Dankzij de extra irrigatiecapaciteit kunnen we hen wapenen tegen perioden van droogte. Want ook die extreme weersituatie zal in de toekomst door de klimaatverandering steeds vaker voorkomen.”

Het irrigatienetwerk werkt volautomatisch. Water uit de grindplas Meerheuvel wordt via oeverfiltratie gecapteerd en onder heel hoge druk in het irrigatienetwerk gepompt. Dit netwerk bestaat uit acht kilometer ondergrondse leidingen waarop, in samenspraak met de landbouwers, 40 afnamepunten voorzien worden. Op deze manier kan jaarlijks zo'n 100.000 kubieke meter water ingezet worden om landbouwgrond te irrigeren tijdens periodes van langdurige droogte.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek