nieuws

Liers vlaaike en Spéciale Belge dingen om EU-erkenning

nieuws
Twee Vlaamse streekproducten staan aan het begin van een lange administratieve weg om een Europees label binnen te halen.
6 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Binnen twee jaar hopen de producenten van het bier Spéciale Belge en van de lokale zoetigheid het Liers vlaaike een Europees label voor traditionele streekproducten binnen te halen. Hun dossier, ondersteund door het Steunpunt Streekproducten van VLAM, is klaar om ingediend te worden bij de Vlaamse overheid en begint dan aan een Europese procedure.

Spéciale Belge is een amberkleurig bier van hoge gisting dat in meerdere streken door meerder brouwers naar eigen interpretatie geproduceerd wordt. Lierse vlaaikes zijn kleine ronde taartjes met brokkeldeeg en donkere vulling.

De twee streekproducten komen in aanmerking voor het Europees label van een Beschermde Geografische aanduiding (BGA), wat er op duidt dat het product befaamd is in een bepaalde streek. Beide streekproducten behaalden al het Vlaams erkenningslabel. Nu trekken Jan Toye van Palm Breweries en Johan Hendrickx, voorzitter van de Orde van het Liers vlaaike, aan de kar voor het Europese dossier.

Het voordeel van een Europees label is dat het extra erkenning en bescherming biedt aan de producent. Dat biedt commerciële voordelen en bovendien verwerft de producent een intellectueel eigendomsrecht over zijn product. De consument heeft bij Europees beschermde producten een garantie van kwaliteit en oorsprong.

Onder meer de Geraardsbergse mattentaart en het Brussels grondwitloof genieten die BGA-erkenning. Met de twee nieuwe dossiers hoopt het Steunpunt Streeproducten van VLAM de aandacht nog meer te vestigen op ons Vlaams gastronomisch erfgoed.

"De omzet van mattentaartjes vervijfvoudigde na de Europese erkenning", aldus Frans De Wachter, algemeen directeur van VLAM. "We hopen nu op eenzelfde economische effect voor de Spéciale Belge en het Liers vlaaike".

"Moeilijkheden bij de erkenning verwachten we niet meteen zodat over twee jaar alles rond kan zijn", verklaarde Johan Verstrynge van het departement Landbouw en Visserij op de persconferentie in Brussel.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek