Landbouw op platte daken vindt wereldwijd ingang

nieuws
Landbouw is niet langer een activiteit die zich beperkt tot het platteland. Ook in de stad duiken steeds meer moestuinen op.
4 april 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18
Lees meer over:

Landbouw is niet langer een activiteit die zich beperkt tot het platteland. Ook in de stad duiken steeds meer moestuinen op. Dit kan in bloempotten of bakken op het terras, maar ook in echte tuinen op platte daken. Wereldwijd is dit fenomeen aan een opmars bezig op daken van grote gebouwen zoals supermarkten en ziekenhuizen. Ook in Vlaanderen zit er een stadslandbouwproject in de pijplijn.

Naast moestuinen in bloempotten en bakken, tekent zich in de steden een nieuwe trend onder groene vingers af: het ombouwen van platte daken tot dakmoestuinen. Dat meldt het Laatste Nieuws. Zo praat het dagblad met kunstenares Annemie Maes die op een parkeergarage vlak bij de Brusselse Beurs met succes een ruime daktuin van 500 vierkante meter inclusief dakserre uitbaat. Daarbij maakte zij gebruik van vijverfolie, drainagematten, speciale rotswol waarin de planten kunnen wortelen, een viltachtige filter en een mengeling van compost en substraat.

Deze daktuin is geen uitzondering in Vlaanderen, en al helemaal niet in de wereld. Een ziekenhuis in Singapore serveert zijn patiënten groenten geteeld op het dak, en de Londense Thornton Budgens supermarkt verkoopt groenten van eigen dak. Ondanks het feit dat deze groenten duurder zijn dan de groenten die de supermarkt invoert, verkopen ze goed. Klanten die kritisch staat ten opzichte van import, blijken liever de duurdere dakgroenten te kopen.

Ook in Vlaanderen zit een grootschalig stadslandbouwproject in de pijplijn. Greenmarx, een ontwikkelaar van zonnestroomprojecten, wil groentetuinen aanleggen op de daken van bedrijven, rusthuizen of overheidsgebouwen. “Dit is geen verre toekomstdroom”, klinkt het in Het Laatste Nieuws, “want het eerste project zou nog dit jaar kunnen worden gerealiseerd”.

De vzw Voedselteams, Vredeseilanden en Netwerk Duurzaam Leuven werken momenteel aan een voedselstrategie voor de stad Leuven. Daarin zien we stadslandbouw terugkeren als één van de vier concepten voor duurzame voeding in een Vlaamse centrumstad, naast stedelijke voedselstrategieën, korte keten en voedselsoevereniteit. Doel is dat Leuvenaars zich in de toekomst kunnen voeden op een manier die lekker is en gezond, en tegelijk duurzaam, klimaatneutraal en sociaal rechtvaardig.

Bron: Het Laatste Nieuws/eigen verslaggeving

Beeld: Wageningen UR

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek