Laagpathogene vogelgriep in Nederlands pluimveebedrijf

In de Nederlandse provincie Gelderland is in het dorp Kootwijkerbroek vogelgriep vastgesteld op een biologisch pluimveebedrijf met 8.800 leghennen. Vrijdag was het bedrijf volledig geruimd en raakte ook bekend dat het ging om de milde (laagpathogene) variant van het type H7. In een zone van drie kilometer rond het bedrijf geldt een vervoersverbod.
16 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

In de Nederlandse provincie Gelderland is in het dorp Kootwijkerbroek vogelgriep vastgesteld op een biologisch pluimveebedrijf met 8.800 leghennen. Vrijdag was het bedrijf volledig geruimd en raakte ook bekend dat het ging om de milde (laagpathogene) variant van het type H7. In een zone van drie kilometer rond het bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

In totaal worden 62 pluimveebedrijven in de afgebakende zone rondom het besmette pluimveebedrijf in Kootwijkerbroek onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep. Omdat het besmette koppel leghennen pas vier weken op het bedrijf aanwezig was, trekt de Voedsel- en Warenautoriteit na met welke bedrijven het leghennenbedrijf waar het koppel is opgefokt, de laatste tijd contact heeft gehad.

Volgens de landbouwwebsite Boerderij.nl is vogelgriep een permanent risico voor de Nederlandse pluimveehouderij. "Sinds 2004 wordt vogelgriep sneller gesignaleerd, maar toch draait het vooral om de alertheid van de pluimveehouder", luidt het. In maart van dit jaar werden al eens 127.500 leghennen geruimd op een bedrijf in Schore.

Bron: Boerderij.nl

In samenwerking met: agd.media

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek