Kunnen Voedselbanken voedselverliezen verder reduceren?
nieuwsDeze week maakte minister-president Kris Peeters de voedselverliezen in de primaire productie (landbouw en visserij) bekend. Hoeveel voedsel de consument weggooit, wordt over enkele maanden duidelijk. Het Voedselagentschap wil de verliezen helpen reduceren, meldt Het Nieuwsblad, door na te gaan of de Voedselbanken producten kunnen verdelen die de houdbaarheidsdatum hebben overschreden.
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) onderzoekt hoeveel voedsel de Vlaming thuis weggooit. Volgens de voorlopige cijfers staat de teller op ongeveer 5,6 kilo per inwoner per jaar. Dat komt voor gans Vlaanderen neer op 35.000 ton voedsel. De werkelijke verspilling ligt met zekerheid hoger omdat niet alle voedsel dat niet wordt gebruikt in de vuilnisbak verdwijnt.
Onderzoekers van het Brussels gewest spreken van 15 kilo per persoon, terwijl in Nederland elke inwoner 40 kilo voedsel zou verspillen. De krant noemt het frappant dat de inhoud van 20 procent van de ongeopende verpakkingen in de afvalzakken volgens de vervaldatum op de verpakking nog perfect eetbaar is.
Het Voedselagentschap wil zijn steentje bijdragen in de strijd tegen voedselverspilling en onderzoekt of voedingswaren waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden naar Voedselbanken kunnen verhuizen. Het gaat alleen om producten die niet meer mogen worden verkocht omdat de THT-datum (ten minste houdbaar tot, nvdr.) is overschreden, maar die nog wel veilig kunnen zijn voor menselijke consumptie. Producten met een TGT-datum (te gebruiken tot, nvdr.) komen niet in aanmerking omdat dit over zeer bederfelijke producten gaat.
Bron: Het Nieuwsblad