header.home link

Knotten in ruil voor gratis brandhout wint aan populariteit

30 september 2022

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Zij hebben een regelmatig beheer nodig dat arbeidsintensief is. Via het project ‘Goed Geknot’ koppelen Regionale Landschappen vrijwillige knotters aan eigenaars van knotbomen. De knotters onderhouden de bomen gratis en krijgen als wederdienst het brandhout gratis mee naar huis. In tijden van energiecrisis zorgt dat voor een toename van geïnteresseerde knotters. Om vraag en aanbod vlot op mekaar af te stemmen, lanceren de Regionale Landschappen en de Stadlandschappen een vernieuwde versie van de website www.goedgeknot.be.

Lees meer over:
knotwilgknotter-copyrightKopterman

Knotbomen hebben vele troeven. Ze bieden een schuil- en nestplaats aan dieren en insecten. Ze hebben ook een grote landschapswaarde. Zo staat Vlaanderen, naast Nederland, zelfs op wereldvlak bekend voor zijn groot aantal knotbomen. Ze maken deel uit van ons natuurlijk erfgoed, een reden te meer om ze goed te onderhouden.

Afhankelijk van de boomsoort, worden knotbomen elke 5 tot 9 jaar geknot. Zoniet, scheuren de takken af en splijt de boom. Dit kan de boom fataal worden, wat een groot verlies betekent voor de biodiversiteit.

Stijgende interesse om als knotter aan de slag te gaan

Om de bestaande knotbomen correct te onderhouden en te bewaren, lanceerden de Regionale Landschappen al in 2018 het platform Goed Geknot. “Via dit project koppelen we eigenaars van knotbomen aan vrijwillige knotters. De vrijwillige knotters onderhouden de bomen gratis en krijgen het brandhout in ruil mee naar huis”, klinkt het.

De laatste jaren vonden steeds meer vrijwillige knotters hun weg naar Goed Geknot, en ook dit jaar merken de Regionale en de Stadlandschappen een sterk verhoogde interesse. Sebastien Leys, Regionaal Landschap Schelde-Durme: “Het knotseizoen loopt van november tot en met februari. Het seizoen wordt elk jaar afgetrapt met een startdag voor geïnteresseerde knotters. Dit jaar zijn de inschrijvingen in Oost-Vlaanderen hiervoor met maar liefst 50 procent gestegen tegenover vorig jaar. Er is dus duidelijk meer interesse om als knotter aan de slag te gaan.”

Ook de jaarlijkse knotcursussen die de Regionale en Stadlandschappen organiseren, zijn snel volzet. Leys: “Onze cursussen voor beginners zetten vrijwilligers op weg om op een juiste en veilige manier te starten met knotten. Sinds vorig jaar bieden we naast de cursus voor beginners ook bijscholingen aan voor gevorderde knotters. Beide cursussen kunnen telkens op veel interesse rekenen.”

Vernieuwde website

Wie interesse heeft om vrijwillig te knotten, of wie eigenaar is van knotbomen, kan zich registreren op http://www.goedgeknot.be. De Regionale en de Stadlandschappen beheren dit platform, dat aan de hand van de ingevulde gegevens, de juiste knotters en eigenaars met elkaar in contact brengt. Om de stijgende registraties overzichtelijker te beheren, werd de website in een nieuw jasje gestoken.

De nieuwe website is gebruiksvriendelijker en biedt meer overzicht. Tijdens het registratieproces geven eigenaars van knotbomen de locatie van de bomen in, de dikte van de takken en de datum van de laatste onderhoudsbeurt. De knotters melden over welk materiaal ze beschikken, in welke regio ze willen knotten, en stellen een knotteam samen met meerdere vrijwilligers”, besluit Leys. “Dankzij Goed Geknot krijgen knotbomen het juiste onderhoud, wat positief is voor de biodiversiteit en voor ons natuurlijk erfgoed.” In 2021-2022 werden via Goed Geknot zo'n 4.800 knotbomen onderhouden.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Kopterman

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek