header.home link

Kempense boeren komen in actie en planten kruis voor Mestbank in Herentals

1 november 2022

De maat is vol voor de boeren uit de Kempen. Nadat ze eerder al buitenproportioneel getroffen waren door het stikstofakkoord dat erg strenge regels oplegt in het Turnhouts Vennengebied, komen daar nu de MAP7-plannen bovenop. “Dat is de doodsteek voor de landbouw. Het is tijd om in actie te komen”, klinkt het bij de boeren die woensdag met tientallen tractoren naar de mestbank in Herentals zullen rijden om er demonstratief en symbolisch witte kruisen te slaan.

Lees meer over:
Ton Van Limpt spreekt boeren toe

“Dit betekent het einde van de akkerbouw in Vlaanderen”, stelt Guido Willems, melkveehouder uit Weelde, over de voorstellen van het nieuwe mestactieplan die recent uitlekten. Hierin voorziet minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) onder andere een teeltvrije zone van 6 meter breed, waardoor duizenden hectare landbouwgrond uit productie zullen gaan. De maximale bemestingsnormen moeten met 15 procent naar omlaag en vanaf 2024 zou vanaf 1 augustus een volledig bemestingsverbod ingaan. Ook zou oogsten na 1 september in heel wat gebieden niet meer mogelijk worden.

De plannen van de Demir ontlokten een golf aan kritiek de voorbije dagen, waarbij politici, academici en andere stemmen uit de sector over elkaar heen vielen. Ook bij de boeren zelf is er grote onrust. “Dit is na de stikstofplannen de volgende steek in de rug, de doodsteek. Wij hebben als landbouwsector de voorbije decennia veel inspanningen geleverd. Als de waterkwaliteit niet in orde is, zou men de oorzaken dan ook eens elders moeten zoeken”, aldus Willems die met andere Kempense boeren woensdag afreist naar de mestbank in Herentals. “Het is tijd om in actie te komen voordat het te laat is. We kunnen niet wachten”, verklaart loonwerker Jelle Pauwels uit Vlimmeren de spontane actie die morgen gepland staat en via social mediagroepen op gang kwam.

"We hopen op soortgelijke acties bij Mestbanken over heel Vlaanderen"

De boeren vertrekken vanuit verschillende gemeenten uit de Kempen en zullen op de ring bij Herentals stilstaan voor het gebouw van de Mestbank. “Daar zullen we witte kruisen in de grond slaan als symbool voor de dreiging die ons met de huidige plannen boven het hoofd hangt”, verklaart Willems. De melkveehouder nam eerder ook deel aan de tractoractie in juni toen honderden tractoren zich verenigden voor een symbolische actie op viaducten en andere zichtbare plaatsen in het publieke domein.

Ook nu is het de bedoeling dat de actie vredelievend verloopt en geen hinder voor het publiek met zich meebrengt. “Maar een lichte hinder van het verkeer op de ring bij Herentals valt misschien niet helemaal uit te sluiten”, besluit Willems. De melkveehouder hoopt op soortgelijke acties bij andere afdelingen van de Mestbank over Vlaanderen. “Via sociale media proberen bereidwillige actievoerders zoveel mogelijk boeren te bereiken. Het is tijd om wakker te worden en voor onszelf op te komen", luidt het. Berichten op sociale media lijken er ook op te wijzen dat een kleinere groep boeren woensdag voor de Mestbank in Brugge samenkomt.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek