header.home link

Jagers kleuren 4.500 hectare jachtgebied uit

Jagers kleurden vorig jaar op eigen initiatief bijna 4.500 hectare aan gebied uit. Dat blijkt uit een nieuwe berekening van de jachtplannen, uitgevoerd door Hubertus Vereniging Vlaanderen. “Hubertus Vereniging Vlaanderen werkt al enkele jaren aan zo performant mogelijke jachtplannen”, zegt directeur Geert Van den Bosch. “Dat betekent dat we de plannen online beschikbaar stellen voor alle burgers en ze ook continu aanpassen aan de veranderende woonrealiteit.”

21 mei 2021  – Laatste update 21 mei 2021 16:22
Lees meer over:

Een jachtplan –een soort online stafkaart van de omgeving– markeert het gebied waar een jager rechtmatig aan wildbeheer mag doen, en tot waar de grenzen lopen van zijn beheeractiviteiten. Uit de laatste ingediende jachtplannen, geldig voor het werkjaar 2021 – 2022, blijkt dat 7.022 hectare werd uitgekleurd en 2.846 hectare nieuw jachtgebied bijkwam, veelal ter preventie van wildschade. Met andere woorden: de eindsom komt neer op een nettoverlies van 4.177 hectare.

Die daling calculeerde Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV), de belangenorganisatie van de jachtsector, in. “Afgelopen zomer contacteerden we verschillende lokale jachtgroepen om (nieuw) bewoond gebied proactief uit de plannen te halen”, legt Geert Van den Bosch, directeur van HVV. “We werken al enkele jaren aan zo performant mogelijke jachtplannen. Dat betekent, ten eerste, die plannen online beschikbaar stellen voor alle burgers, met contactgegevens van de betrokken jachtgroepen voor eventuele vragen. En –ten tweede– die plannen continue aanpassen aan de veranderende woonrealiteit.”

Concreet gevolg? In totaal schrapte de sector op eigen initiatief 4463 hectare. “Ook de komende jaren wordt die oefening hernomen, zodat op den duur de rechten van zowel de wildbeheersector als de grondeigenaars gerespecteerd worden, en duidelijk afgebakend zijn”, klink het bij HVV.

Ook opvallend: naast de wijzigingen bleef 928.486 hectare jachtgebied ongewijzigd. “Een gigantische oppervlakte, die –wegens die uitzonderlijke omvang– met een gigantische verantwoordelijkheid komt”, aldus Van den Bosch. “De jachtplannen maakten vroeger onderwerp van debat uit. Nu niet meer, omdat Hubertus Vereniging Vlaanderen jaren geleden besliste om de jachtplannen voor iedereen openbaar te maken. Die keuze werpt haar vruchten af, want de statistieken tonen een stabiel werkkader, en tonen dat wildbeheer letterlijk en figuurlijk zijn plaats heeft in Vlaanderen.”

Meer weten over de jachtplannen, de context en de manier van werken? Bekijk hieronder een gesprek met Cedric De Haes, cartograaf van Hubertus Vereniging Vlaanderen en verantwoordelijke voor de opmaak van de stafkaarten

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Agentschap Natuur en Bos

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek