Israëlisch bedrijf zet robotbijen in als bestuivers

De bijenpopulaties hebben het de laatste jaren lastig. En dat is onder andere slecht nieuws voor onze voedselvoorziening. Is er een plan B? De Israëlische start-up Edete werkt alvast aan een alternatief, mechanische bestuiving. De technologie wordt al getest in amandelboomgaarden in Australië.

9 februari 2021  – Laatste update 9 februari 2021 21:08
Lees meer over:

De achteruitgang van natuurlijke bestuivers heeft geleid tot een intensievere zoektocht naar een oplossing om de gewasopbrengsten te beschermen en de uitdaging op te lossen waarmee landbouwers worden geconfronteerd. Zij moeten meer fruit telen, terwijl ze kampen met een tekort aan bijenkorven voor het bestuiven van hun boomgaarden.

De Israëlische start-up Edete wil inzetten op mechanische bestuiving. “We starten met het mechanisch verzamelen van bloemen, het scheiden van stuifmeel van de helmknoppen en andere bloemdelen en het produceren van puur stuifmeel”, aldus het bedrijf. “Onze gepatenteerde methode maakt het mogelijk om een goede levensvatbaarheid van pollen te behouden en die gedurende meer dan een jaar te bewaren.”

Het best genetisch geschikte stuifmeel wordt vervolgens op de doelbomen aangebracht met het robotbestuivingssysteem van het bedrijf. “We gebruiken een combinatie van technologieën om een optimale dosering van stuifmeel over de doelbloemen te verspreiden voor effectieve bestuiving”, klinkt het. “De applicatie-units kunnen zowel overdag als 's nachts werken en zijn onafhankelijk van de omgevingstemperatuur.”

De start-up voltooide met succes veldproeven in amandelboomgaarden in Israël. Met behulp van hun bijzondere mechanische stuifmeeloogst- en robotbestuivingssysteem haalden ze aanzienlijk hogere opbrengsten. Deze zomer staan er testen in Australië gepland. “Australië is de op één na grootste amandelproducent ter wereld en blijft het areaal vergroten, dat maakt het een ideaal testterrein voor ons”, zegt medeoprichter Keren Mimran van Edete. Het bedrijf is ook van plan om in Californië een project op te zetten met 7.400 amandeltelers. Volgens Keren Mimran kan het systeem ook pistachenoten, appels, kersen, peren en pruimen bestuiven.

Bron: Foodlog / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek