Hervorming suikerbeleid onaanvaardbaar voor boeren
nieuwsSuiker is de enige gesubsidieerde teelt in de EU die recent nog geen hervorming moest doorstaan. De rest van het landbouwbeleid is reeds meer in lijn gebracht met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Bovendien is de subsidiëring afgetopt.
De hervorming van het suikerbeleid zal de boeren pijn doen. Eurocommissaris voor Landbouw Franz Fischler wil de gegarandeerde minimumprijzen verlagen. Nu liggen die prijzen nog twee tot drie keer hoger dan de prijs op de wereldmarkt. Hierdoor is Europa een netto-exporteur van suiker, hoewel het product veel efficiënter en goedkoper in andere landen kan geproduceerd worden.
De Belgische Boerenbond roept alvast alarm. Een daling van de (gesubsidieerde) productiequota met 16 procent en een prijsdaling met 37 procent is onaanvaardbaar. "Deze voorstellen betekenen zonder meer het einde van de Vlaamse en Belgische akkerbouw". Volgens de Boerenbond zullen ook veel suikerfabrieken in Europa de deuren moeten sluiten.
Boerenbond ziet ook nadelen voor de ACP-landen (Afrika, Caraïben en Stille Oceaan) en voor de allerarmste landen. Die genieten nu mee van het Europese suikerbeleid.
De ontwikkelingsorganisaties Oxfam en WWF zien het helemaal anders. Zij vinden dat de Commissie veel verder moet gaan. Nu wordt het gros van de ontwikkelingslanden weggeconcurreerd met massale Europese subsidiëring. Het schrappen van die subsidiëring moet wel worden gecompenseerd voor de kleine Europese en Afrikaanse boeren.
Als de Commissie vandaag het voorstel goedkeurt, wacht nog een moeilijke onderhandelingsronde onder de lidstaten.
Bron: Belga
Bron: Belga