header.home link

'Hart van Haspengouw' heeft masterplan klaar voor erkenning als landschapspark

25 mei 2023

In het Kasteel van Heers hebben de verschillende projectpartners het masterplan voorgesteld om het 'Hart van Haspengouw' te laten erkennen als landschapspark. Het project is één van de zeven projecten dat nog kans maakt om één van de drie labels van landschapspark te krijgen van de Vlaamse overheid.

Lees meer over:

Het masterplan kan momenteel rekenen op de steun van 13 gemeenten en 27 partnerorganisaties. De komende dagen staat de goedkeuring van het masterplan op de agenda van verschillende andere gemeenten in Haspengouw. "De titel van landschapspark zal heel wat extra kansen en middelen bieden aan Haspengouw", aldus Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) dat fungeert als trekker van het gehele masterplan.

Het kerngebied van het toekomstige landschapspark bevindt zich tussen de steden Hasselt, Sint-Truiden en Tongeren maar strekt zich ook uit tot de omliggende gemeenten in heel Haspengouw waarbij de waterlopen de Monbeek en de Herk als natuurlijke grenzen fungeren.

"Een erkenning als landschapspark gaat de streek extra op de kaart zetten en promoten in zowel binnen- als buitenland", zegt Tinne Rijvers van RLHV. "Het gaat de kwaliteiten van onze streek ook extra in de kijker zetten en voor een financiële injectie zorgen om zo in te zetten op natuur, klimaatmaatregelen en erfgoedzorg."

Als basis voor het masterplan werd een landschapsprofiel van 150 bladzijden samengesteld waarin gekeken werd hoe het landschap zich ontwikkeld heeft en wat de mens daarin verwezenlijkt heeft. Daarbij werden acht bouwstenen geïdentificeerd waarrond het masterplan is opgesteld. Zo is er de unieke ondergrond in Haspengouw, die onder meer bestaat uit mergel en klei, het Romeinse verleden dat nog steeds terug te vinden is in het wegenpatroon en de verschillende tumuli in de streek. Ook religie speelt een belangrijke rol in Haspengouw met verschillende kerkdorpen en de begijnhoven van Tongeren en Sint-Truiden. Verder werden ook het fruit, de akkers, de beekvallei, de meer dan honderd kastelen en de typische Haspengouwse natuur als één van de bouwstenen geïdentificeerd.

Het masterplan voor de erkenning als landschapspark moet voor 31 mei ingediend worden. "Dan is het wachten tot in het najaar. Een jury zal alle ingediende projecten beoordelen zal laten weten of we de erkenning zullen hebben", besluit Rijvers.

Uitgelicht
De kans dat Boerenlandschap Pajottenland een dossier zal indienen om erkend te worden als landschapspark is zo goed als onbestaande nu drie van de zeven gemeenten hebben afgeh...
7 mei 2023 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: RLHV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek