nieuws

"GGO's uit veevoeder niet in vlees en mest"

nieuws
Amerikaanse onderzoekers van de Southern Illinois University-Carbondale (SIUC) zijn ervan overtuigd dat genetisch gemodificeerde organismen uit veevoeder niet in het bloed, de lever of het spierweefsel van varkens wordt opgenomen. Zij baseren zich proeven met 56 biggen die gevoederd werden met genetisch gemodificeerde maïs.
4 januari 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Amerikaanse onderzoekers van de Southern Illinois University-Carbondale (SIUC) zijn ervan overtuigd dat genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) uit veevoeder niet in het bloed, de lever of het spierweefsel van varkens wordt opgenomen. Zij baseren zich proeven met 56 biggen die gevoederd werden met genetisch gemodificeerde maïs.

Bij de analyse van de maaginhoud van de biggen werden nog bij 50 dieren sporen van GGO's gevonden. In de dunne darm kon nog maar bij één varken resten van GGO's worden vastgesteld. De wetenschappers leiden daaruit af dat het aan de maïs toegevoegde gen het verteringsproces van een varken niet overleeft. De bevindingen sluiten aan bij ander onderzoek van de SIUC waarbij de mest en de inhoud van de dunne darm van oudere varkens werden geanalyseerd. Daar werd geen enkel spoor van GGO's gevonden.

Volgens onderzoeker Gary Apgar wijst het onderzoek uit dat er met de mest geen transgeen materiaal wordt uitgescheiden en bestaat er vanuit dat punt geen risico voor verspreiding van GGO's in het milieu. Er werd ook geen bewijs gevonden dat de GGO's door het lichaam worden geasorbeerd. Analyse van het bloed, de lever en het spierweefsel geven daarvoor geen enkele indicatie.

In de Verenigde Staten bestaat 34 procent van de geteelde maïs uit genetisch gemodificeerde hybrides. Daarvan wordt circa 60 procent tot veevoeder verwerkt.

Meer informatie: GMOs safe for environment, human use

Lees ook: geVILT: Bio en GGO: samenlevingscontract of schijnhuwelijk?

Bron: Agriholland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek