Geen nieuwe besmettingen met vogelgriep in Nederland

Het vervoersverbod voor onder meer pluimvee en eieren in de omgeving van het Zeeuwse Schore, dat was ingesteld nadat er bij een pluimveebedrijf vogelgriep was vastgesteld, wordt met ingang van maandagochtend opgeheven. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Landbouw vrijdag bekendgemaakt.
15 april 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Het vervoersverbod voor onder meer pluimvee en eieren in de omgeving van het Zeeuwse Schore, dat was ingesteld nadat er bij een pluimveebedrijf vogelgriep was vastgesteld, wordt met ingang van maandagochtend opgeheven. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Landbouw vrijdag bekendgemaakt. Sinds het afkondigen van de maatregel op 25 maart zijn er geen nieuwe besmettingen meer geconstateerd.

Het besmette bedrijf waar 127.500 legkippen gehuisvest waren, wordt nog niet vrijgegeven. Dit gebeurt drie weken na de definitieve reiniging en ontsmetting. Het ging in Schore om een milde variant van de vogelgriep. De milde variant kan evenwel muteren tot een besmettelijke en voor kippen dodelijke variant. In een zone van een kilometer gold de afgelopen weken een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest, strooisel en pluimveevoer. De nabijgelegen snelweg werd buiten dat gebied gehouden.

Vogelgriep komt in Nederland niet vaak voor. Er was een uitbraak in augustus 2006 in het Gelderse Voorthuizen. Daar werden toen 25.000 kippen geruimd. In december 2008 was er een milde vorm van vogelgriep in het Belgische Bocholt. Vorig jaar werd bij een pluimveebedrijf in Deurne ook een milde variant van vogelgriep geconstateerd.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek