header.home link

Geen kanker door glyfosaat

18 juni 2021

“De onkruidbestrijder glyfosaat kan niet als kankerverwekkend worden geclassificeerd”, dat concludeert de Assessment Group on Glyphosate (AGG). Die werd door de Europese Commissie samengesteld om de werkzame stof glyfosaat te beoordelen op grond van de bestaande wetenschappelijke kennis. De AGG wordt gevormd door de toelatingsautoriteiten van Nederland, Frankrijk, Hongarije en Zweden.

Lees meer over:

Op basis van 11.000 pagina’s beschikbare gegevens over glyfosaat hebben de vier toelatingsautoriteiten – van Nederland, Frankrijk, Hongarije en Zweden - de werkzame stof beoordeeld. Het rapport is deze week gepubliceerd en kan worden gebruikt bij een hernieuwde toelating van het middel.

“Het middel kan ernstig oogletsel veroorzaken, maar is niet kankerverwekkend, heeft geen effect op de geslachtscellen en beïnvloedt de voorplanting niet”, stelt de AGG in haar rapport.

De conclusies van de AGG komen overeen met de conclusies van toonaangevende gezondheidsautoriteiten over de hele wereld

Bayer

Nu moeten de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en het Europese chemicaliën agentschap (ECHA) de toelating van glyfosaat verder beoordelen. Belanghebbenden kunnen nog commentaar leveren. “Die commentaarronde is voorzien voor september/oktober”, laat de AGG weten. De EFSA zal dan een oordeel vormen dat ook getoetst is bij deskundigen in verschillende lidstaten. Dat kan er uiteindelijk - maar niet eerder dan eind 2022 - toe leiden dat glyfosaat alsnog een verlenging van de toelating krijgt.

“De conclusies van de AGG komen overeen met de conclusies van toonaangevende gezondheidsautoriteiten over de hele wereld”, klinkt het bij chemiereus Bayer. “Al meer dan 40 jaar hebben vooraanstaande gezondheidsautoriteiten herhaaldelijk geconcludeerd dat op glyfosaat gebaseerde producten veilig zijn voor gebruik volgens de instructies op het etiket en dat glyfosaat niet kankerverwekkend is.”

Bron: Food&Agribusiness / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek