"Geen diploma zonder katoenoogst in Oezbekistan"
nieuwsDe katoenteelt in Oezbekistan is niet gemechaniseerd en het kost het ex-Sovjetland heel wat moeite om te concurreren met landen waar dat wel het geval is. Elk jaar in september gaan de scholen twee maanden dicht en moeten de leerlingen en studenten helpen bij de katoenpluk. Ze werken minstens acht uur per dag op de katoenvelden en worden daarvoor amper betaald. Wie weigert te helpen, riskeert van school te worden gestuurd. Ook zouden er kinderen door het schoolpersoneel geslagen zijn omdat ze niet wilden werken.
"In de Sovjet-Unie gingen de werkcampagnes gepaard met een goede gezondheidszorg, kregen de kinderen behoorlijk te eten en investeerde de overheid in de sociale infrastructuur op het platteland", zegt Nadejda Atayeva van de organisatie Human Rights in Centraal-Azië. "Nu zijn die sociale investeringen er echter niet meer".
"Je kan er gerust van uitgaan dat er elk jaar tienduizenden kinderen en studenten onder dwang katoen plukken", aldus Juliette Williams van de Londense mensenrechtenorganisatie Environmental Justice Foundation (EJF). "De praktijk gaat regelrecht in tegen het VN-Kinderrechtenverdrag, dat Oezbekistan in 1994 heeft geratificeerd. De tekst geeft elk kind het recht op bescherming tegen werk dat gevaarlijk kan zijn, de opleiding van het kind in het gedrang brengt of een bedreiging vormt voor zijn gezondheid of fysieke, mentale, spirituele, morele of sociale ontwikkeling".(KS)
Meer informatie: Rapport: 'The Children behind Our Cotton' (pdf)
Bron: Metro