Gaat zeewier de wereldbevolking helpen voeden?
nieuwsNa de 'verticale boerderij' lanceert Wageningen Universiteit het revolutionaire idee van de 'zeeboerderij'. In de Oosterschelde experimenteert de Nederlandse universiteit met het kweken van zeewier. "Zeegroenten vormen de oplossing voor het wereldwijde voedselprobleem dat de volgende decennia gaat ontstaan", zegt projectleider Willem Brandenburg in Gazet van Antwerpen.
De wieren groeien aan touwen onder vier vlotten, die wetenschappers van Wageningen Universiteit in april te water hebben gelaten. "Om tegen 2050 negen miljard mensen te voeden, zou de voedselproductie moeten verdubbelen, waar op het land onvoldoende ruimte voor is", meent Brandenburg, die een oplossing in 'zeeboerderijen' ziet. "Wieren bevatten immers eiwitten die vergelijkbaar zijn met die van dierlijke producten", aldus Brandenburg.
Een oppervlakte twee keer zo groot als Portugal aan zeesla en wier op zee, volstaat volgens Brandenburg om de hongersnood uit de wereld te helpen. Hij zegt dat elke Nederlander en Belg elke dag al zeewier eet. "Alle E-nummers van 400 tot 407 zijn afgeleiden van zeewier zodat het bijvoorbeeld in puddingpoeder, gedroogde soep, chocomelk of zelfs in tandpasta zit."
'Zeeboerderijen' zijn niet het eerste revolutionaire idee van Wageningen Universiteit, eerder werd al geopperd om aan landbouw te doen in verticale boerderijen. De plannen voor een 'varkensflat' in de Amsterdamse haven kregen echter veel tegenwind. Volgens Gazet van Antwerpen telt Groot-Brittannië wel al de eerste verticale boerderij die ontwikkeld werd door het bedrijf Valcent.
Bron: Gazet van Antwerpen