"Frans protectionisme treft Belgische voedingssector"
nieuwsDe Europese Commissie gaf eerder deze week groen licht aan Frankrijk voor een testfase om gedurende twee jaar via etikettering aan te geven of de melk en het vlees in voeding al dan niet Frans is. “Een overduidelijke vorm van protectionisme vanwege de Franse overheid”, aldus FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. “Met deze goedkeuring ondergraaft de Europese Commissie het principe van de eengemaakte Europese markt”, zo klinkt het. FEVIA roept de Belgische overheden op om de nodige stappen te zetten om verder protectionisme in Europa een halt toe te roepen.
Franse voedingsproducenten zijn de komende twee jaar verplicht om de exacte oorsprong van zuivel of vlees in hun producten op het etiket aan te duiden. Dat betekent concreet dat bedrijven die kazen of worsten in Frankrijk produceren en daar op de markt brengen expliciet op het etiket moeten vermelden of ze Belgische melk of vlees bevatten. Daardoor hebben Franse producenten er alle baat bij hebben om vooral in te kopen bij leveranciers van Franse melk en vlees en valt het te vrezen dat de Franse distributeurs Belgische zuivel- en vleesproducten iets makkelijker links zullen laten liggen.
De Belgische voedingsindustrie reageert bij monde van sectororganisatie FEVIA verontwaardigd: “Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie het basisprincipe van vrij verkeer van goederen op de helling zet”, zo klinkt het. “Het invoeren van verschillende etiketteringsregels voor producten gemaakt binnen of buiten Frankrijk staat gelijk aan het optrekken van handelsbarrières. Vooral producenten uit kleinere landen met een open economie zoals België zullen hierdoor minder competitief worden. Na de Brexit is dit opnieuw een bedreiging voor de Belgische voedingsindustrie,” zo waarschuwt Jean Eylenbosch, voorzitter van FEVIA.
“Bovendien heeft de Commissie niet duidelijk gemaakt op welke manier de kwaliteit van deze voedingsproducten gebonden is aan de oorsprong ervan, nochtans een vereiste die wettelijk voorzien is”, gaat Eylenbosch verder. “De beslissing om Frankrijk deze test toe te laten, staat haaks op de conclusie die diezelfde Europese Commissie amper twee jaar geleden maakte in haar eigen rapport. Toen stelde de Commissie dat de consument niet bereid is te betalen voor zo’n verplichte oorsprongsetikettering, dat de administratieve last niet te overzien is en dat het een negatieve impact op de Europese handel zou hebben.”
Verder vreest FEVIA dat ook andere Europese landen steeds meer naar protectionisme neigen. “Landen zoals Italië hebben kenbaar gemaakt dat ze gewonnen zijn voor een verplichte oorsprongsetikettering”, zo klinkt het verontrust. “De Belgische voedingsindustrie groeide de voorbije jaren vooral door export, ten opzichte van 2011 met maar liefst 15 procent. Frankrijk blijft als belangrijkste handelspartner verantwoordelijk voor een vijfde van de totale Belgische uitvoer aan voedingsproducten.”
“Onze voedingsbedrijven moeten eerlijk de concurrentie kunnen aangaan op basis van hun geleverde kwaliteit”, zo vult Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA aan. “Deze zogenaamde test rond verplichte oorsprongsetikettering is niet meer dan een doorzichtige poging om te verhinderen dat Franse bedrijven bijvoorbeeld Belgische zuivel of vlees in hun producten verwerken of dat Franse distributeurs Belgische zuivel- of vleesproducten in de rekken leggen. We roepen alle Belgische overheden dan ook om op de handen in elkaar te slaan om de competitiviteit van Belgische voedingsbedrijven te vrijwaren.”