header.home link

flanders.bio zet Vlaamse agrovoedingstechnologie op de wereldkaart

Onder impuls van kenniscluster flanders.bio treffen Vlaamse bedrijven, universiteiten en onderzoeksorganisaties hun sectorgenoten uit North-Carolina (VS). Doel is om kennis uit te wisselen en nauwer samen te werken op vlak van onder meer gewasbescherming en veredelingstechnieken.

27 april 2022  – Laatste update 27 april 2022 16:23

De twee regio’s zijn op dit moment al met elkaar verweven. Getuige daarvan is het verhaal van Biotalys. Het Gentse bedrijf, dat actief is in biologische gewasbescherming, opende vorig jaar een kantoor in North Carolina om zijn producten op de Amerikaanse markt te brengen. De complexe Europese regelgeving maakt dat uitwijken naar de VS de snelste weg naar de markt is voor Biotalys.

“Onze wetenschappers in Gent hebben een eerste biologisch product ontwikkeld op basis van Vlaamse technologie. Wij verwachten dat dit product door de autoriteiten in de Verenigde Staten zal worden goedgekeurd in de tweede helft van dit jaar en daar dan ook eerst verdeeld zal worden. Onze vestiging in North Carolina laat ons toe dicht bij de belangrijke Amerikaanse markt te zitten. Later willen we het product ook aan telers in Europa aanbieden, wanneer we ook hier goedkeuring hebben verkregen”, zegt Luc Maertens, Chief Operations Officer van Biotalys.

Vlaams talent op Amerikaanse radar

De omgekeerde beweging bestaat ook. Zo vestigde het Amerikaanse Inari Agriculture zich in 2019 in Zwijnaarde, aangetrokken door het talent dat in Vlaanderen bestaat in life sciences. Inari ontwikkelt in ons land nieuwe zaadvarianten, voornamelijk voor maïs en soja die beter resistent zijn tegen klimaatveranderingen.

“De beslissing van Inari om zich in de regio te vestigen was gebaseerd op de internationale erkenning van de lokale ‘plant biotech’ expertise en knowhow. De snelle groei van Inari Ghent is een bevestiging dat de regio zijn reputatie waar maakt en enorm veel potentieel biedt voor plant biotech startups”, zegt Fred Van Ex, Managing Director van Inari Agriculture.

Belang van uitwisseling

Met een ‘matchmaking’ event zoals op 28 april doorgaat, wil Agri-foodtech Flanders de Vlaamse kennis in de agrovoedingsindustrie internationaal op de kaart zetten. Vlaamse bedrijven, universiteiten en onderzoeksorganisaties zullen er hun Amerikaanse sectorgenoten digitaal ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Het platform Agri-foodtech Flanders werd in 2018 opgestart door flanders.bio, de Vlaamse sectorfederatie van life sciences, samen met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), Flanders’FOOD, de Vlaamse cluster voor de agrovoedingsindustrie, en een reeks bedrijven. Alles samen maakt een tiental bedrijven, organisaties en universiteiten deel uit van het platform.

“Vlaanderen heeft een sterke traditie in hoogtechnologische innovatie over de waardeketen heen, van veld tot bord. Maar er zijn hefbomen nodig voor de landbouw en voedingsindustrie om het potentieel echt te verzilveren. Met Agri-foodtech Flanders willen we dit Vlaams ecosysteem een duwtje in de rug geven”, zegt Dajo Smet, Programme Manager van flanders.bio.

De Research Triangle in North Carolina staat bekend voor zijn expertise in agrobiotech. Door Vlaamse bedrijven en organisaties te introduceren in deze Amerikaanse expertisecluster willen flanders.bio en FIT kennisuitwisseling, samenwerking en technologische innovatie aanmoedigen in onder meer gewasbescherming en veredelingstechnieken.

flanders.bio en FIT hopen ook meer commerciële opportuniteiten te creëren door Vlaanderen en North-Carolina, twee uitmuntende ecosystemen actief in O&O (Onderzoek & Ontwikkeling) voor de agro-voedingsindustrie, samen te brengen. Later dit jaar zal Agri-foodtech Flanders nog een gelijkaardig event opzetten met Wageningen (Nederland). Ook Australië staat op de planning.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek