Subsidies onder vuur voor organisaties die Code Rood steunen
nieuwsVlaams Belang eist dat de Vlaamse regering stopt met het geven van subsidies aan organisaties die betrokken zijn bij Code Rood. Het actieplatform legde afgelopen weekend de site van voedingsbedrijf Cargill stil uit protest tegen de agro-industrie. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) wil eerst afwachten wat het politie-onderzoek naar de actie oplevert. Als daaruit zou blijken dat er organisaties betrokken zijn bij strafbare feiten, zal hij ingrijpen.
Code Rood is een netwerk van Belgische klimaat- en milieuorganisaties, zoals Extinction Rebellion, Climaxi en Ineos Will Fall. Volgens de activisten was de actie bedoeld als protest tegen de agrobusiness en uit solidariteit met landbouwers. De bezetting van Cargill zorgde echter voor veel discussie, vooral over de betrokkenheid van gesubsidieerde middenveldorganisaties. Zowel Algemeen Boerensyndicaat als Boerenbond distantieerden zich eerder al van de actie.
Vlaams Belang vindt de actie onaanvaardbaar en noemt het “extreemlinks vandalisme, gefinancierd met Vlaams belastinggeld”. Volgens de partij zouden 125 activisten opgepakt zijn. Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) beweert dat er verschillende organisaties zijn die Vlaamse subsidies krijgen en Code Rood steunen.
Daarbij benoemt hij het Gents Milieufront en Voedsel Anders. Hij wil dat de Vlaamse regering onmiddellijk stopt met het geven van subsidies. Het Gents Milieufront benadrukt echter dat het geen deel uitmaakt van Code Rood. Ook Voedsel Anders beklemtoont niet betrokken te zijn bij de actie van Code Rood. "We ondersteunen wel de politieke boodschap van de organisatie die opkomt voor ons leefmilieu, de autonomie van boeren en voedselsoevereiniteit. Dat enkelingen materiële schade veroorzaakten, betreuren we en keuren we ten stelligste af."
Minister Brouns reageert dat hij vertrouwt op het onderzoek van politie en justitie. “Als blijkt dat organisaties die subsidies krijgen betrokken zijn bij strafbare feiten, dan zullen we dat grondig bekijken”, zegt hij. “Vlaamse subsidies zijn bedoeld voor positieve maatschappelijke doelen, niet om illegale acties te financieren. Ik zal dan ook aan de procureur vragen om inzage in het strafonderzoek en indien nodig de subsidiedossiers opnieuw beoordelen.”
Tegelijk benadrukt Brouns dat niet alle organisaties die zich inzetten voor klimaat, landbouw of milieu over één kam geschoren mogen worden. “Mensen hebben recht om hun mening te uiten en hun zorgen te delen, zolang dat op een legale manier gebeurt”, besluit hij.
FEGRA: “Beschuldigingen van Code Rood zijn ongegrond”
Ondertussen heeft ook de Federatie van de graanhandel (FEGRA) de actie van Code Rood tegen Cargill veroordeeld en de beschuldigingen van het actieplatform weerlegd. Zo beweert Code Rood dat bedrijven in de graansector doelbewust voorraden opslaan om prijzen kunstmatig hoog te houden. FEGRA spreekt dit tegen en stelt dat de Europese en Belgische prijzen zijn afgestemd op de wereldmarktprijzen. "Schommelingen in de grondstoffenprijzen van landbouwproducten worden beïnvloed door een breed scala aan factoren, waaronder weersomstandigheden, de geopolitieke situatie en speculatie op financiële markten", aldus de federatie. "De beschuldigingen van Code Rood over winsten ten koste van boeren en consumenten zijn niet alleen lasterlijk, maar ook gevaarlijk simplistisch. Ze houden geen rekening met de complexiteit van de voedselketen en de cruciale rol die de bedrijven in onze sector spelen om de goede werking ervan te garanderen. Dergelijke beschuldigingen getuigen van een totaal gebrek aan kennis van onze sector."
Samenwerking in plaats van confrontatie
FEGRA benadrukt dat de graanhandel zich bewust is van milieu- en sociale uitdagingen en dat veel bedrijven actief investeren in duurzamere praktijken. "Veel bedrijven verminderen hun milieu-impact en kopen grondstoffen in die de bodem en biodiversiteit respecteren", luidt het.
Tot slot pleit de federatie voor een samenwerking in plaats van confrontatie. "Een duurzaam voedselsysteem kan enkel bereikt worden door samenwerking tussen alle actoren, inclusief boeren, bedrijven en consumenten.”

Beeld: Lize Dieltjens