Europa zet nieuwe generatie weersatellieten op koers

Tussen 2015 en 2030 zal Europa acht Meteosat-weersatellieten van de derde generatie lanceren. Het hele programma kost 3,3 miljard euro. Met de lancering van de eerste Meteosat in 1977 trad Europa het tijdperk binnen van de weersvoorspellingen op basis van satellietwaarnemingen. De nieuwe MTG's moeten betere weersvoorspellingen toelaten, onweer vroeger bespeuren en gedetailleerde data leveren over de klimaatsverandering en de beïnvloeding van het milieu.
22 december 2008  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
Tussen 2015 en 2030 zal Europa acht Meteosat-weersatellieten van de derde generatie lanceren, zo heeft programmadirecteur Ernst Koenneman bij uitbater Eumetsat in Darmstadt bekendgemaakt. Het hele programma kost 3,3 miljard euro. Met de lancering van de eerste Meteosat in 1977 trad Europa het tijdperk binnen van de weersvoorspellingen op basis van satellietwaarnemingen. De nieuwe MTG's moeten betere weersvoorspellingen toelaten, onweer vroeger bespeuren en gedetailleerde data leveren over klimaatsverandering en beïnvloeding van het milieu.

De derde generatie Meteosats zal met zich meebrengen dat voor het eerst twee satellieten tegelijk helemaal actief zijn. Nieuw is onder andere ook een infrarood instrument dat in hoge resolutie vierdimensionale informatie over atmotsferische waterdamp- en temperatuurstructuren zal leveren. "Wij verwachten daardoor een doorbraak in het voorspellen van neerslag", zei wetenschapper Rolf Stuhlmann bij Eumetsat, waarin ook België via het KMI in Ukkel participeert.

Dankzij metingen van MTG zijn kritische weersituaties zoals nevel of stormen preciezer te voorspellen. Onweer kan al twaalf uur vooraf precies gelokaliseerd worden terwijl ook de intensiteit ervan in te schatten is. Bovendien hebben de drie ton wegende satellieten een blitzherkenningssysteem dat gebieden met onweersneiging reeds herkent alvorens de eerste onweerswolken zich hebben gevormd.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek